kako premagati stresSkoraj ni posameznika, ki se tekom življenja ne sreča z negativnimi vplivi stresa. Kako premagati stres in doseči več notranje harmonije je vprašanje, na katerega dnevno išče odgovor vse več ljudi.

.

Prvi korak pri premagovanju stresa je prepoznavanje simptomov. In kar naenkrat se znajdemo na poti raziskovanja in iskanja načinov, kako premagati stres. (1)

.

Simptomi stresa

.

V osnovi ločimo simptome stresa na fizične in psihične. Na fizični ravni se lahko pojavljajo: povečano bitje srčnega utripa, pospešeno plitko dihanje, prebavne motnje, tresoče dlani, hiperaktivnost, grizenje nohtov, mišični krči in večja utrujenost ter izčrpanost. Na psihični ravni se posameznik počuti zaskrbljeno, črnogledo, pogosto obupuje, pretirano je kritičen in občutljiv.

 .

Kako premagati stres – 3 načini, ki delujejo

1. Umirite svoj Um in vanj vnesite več prilagodljivosti ter fleksibilnosti

.

premagovanje stresaMočan Um je lahko zelo učinkovito orodje. Kadar pa naš Um in mental neprestano razmišljata in je glava polna misli, se težko umirimo ter najdemo pot k dobrim rešitvam. Um lahko umirimo na različne načine. Pomembno je, da najdete zase najbolj primeren način. Nekatere umiri že sprehod po naravi, drugi se najdejo v različnih športnih aktivnostih, tretji prisegajo na manj fizično intenzivne tehnike, kot sta joga ter meditacija.

.

Sodoben način življenja zahteva nenehno povečevanje prilagodljivosti in fleksibilnosti posameznika. Obvladovanje teh dveh veščin je pomemben dejavnik pri premagovanju stresa. Da povečate svojo fleksibilnost in prilagodljivost je dobro nekoliko odstopiti iz svoje rutine.

.

Poskusite na določen problem pogledati vsaj iz 3 različnih zornih kotov. Vaš um bo okrepilo v smeri iskanja rešitev. Ko ste pred določenim izzivom, zaradi katerega ste močno pod stresom, razmislite kaj bi o možnosti rešitve tega izziva svetovali svoji prijateljici ali prijatelju. Pogosto namreč pomaga, da na stvari pogledamo nekoliko manj osebno.

.

2. Naučite se reči „ne“ in postaviti meje svojega osebnega prostora

.meditacija

kako se naučiti premagati stresPod vplivom stresa nenehno hitite v smer zadovoljevanja vseh pričakovanj, ki jih imajo do vas drugi ljudje. Če se pretirano razdajate za druge, je vaša vitalna življenjska energija stalno razpršena. Kadar je življenjska energija razpršena, se poveča možnosti za nastanek stresa. Osredotočite se nase in ne dovolite, da drugim predate možnost, da s svojimi pretiranimi pričakovanji od vas zahtevajo več, kot ste jim v danem trenutku zmožni predati.

.

Ne glede na to ali gre za posel ali osebno življenje, zmožnost reči »ne« in postavljanje mej osebnega prostora, pripomore k zmanjšanju čutenja pritiska in negativnega vpliva stresa. To seveda ne pomeni, da boste zavračali vse obveznosti in nikogar spustili v svoj osebni prostor.

.

Smiselno je narediti selekcijo glede pričakovanj drugih. Pričakovanja ločite na upravičena in neupravičena – se ne skladajo s prvotnimi dogovori. Pri komunikaciji o pričakovanjih se jasno izražajte, podprite svoje stališče z argumenti ter bodite čim bolj mirni. Učinkovita komunikacija je sestavni del vaj, ki nas naučijo, kako premagati stres.

.

3. Več pozornosti namenite skrbi za fizično telo

.

hrana in stresPogosto se vpliv stresa močno izraža tudi na ravni fizičnega telesa. Dober in kvaliteten spanec omogoča fizičnemu telesu, da se ponoči regenerira in pridobi na svoji vitalnosti.

.

Krepko in vitalno fizično telo nam omogoča, da smo še bolj uspešni pri iskanju rešitev, kako premagati stres. Veliko lahko dosežemo tudi s kvalitetno in uravnoteženo prehrano. Priporočljiva je hrana bogata z aminokislinami, omega 3 maščobnimi kislinami, minerali in vitamini.

.

Na ravni fizičnega telesa je negativen vpliv stresa močno povezan s harmonskim ravnovesjem. Stres poruši ravnovesje. S premagovanjem stresa sočasno dosežete večje ravnovesje stresnega hormona. Kortizol, stresni hormon je povezan z delovanjem vseh drugih hormonov v telesu, zato je skrb za njegovo normalno raven izjemno pomembna. (2)

.

Poleg že omenjenega spanca in prehrane, lahko na zmanjšane povišane ravni kortizola vplivate tudi z zmanjšanjem pretirane uporabe belega sladkorja in različnih poživil (tudi kofeina). Veliko lahko naredimo tudi z zmanjšano izpostavljenostjo raznim pesticidom.

.

Z osredotočenostjo na sedanji trenutek presežemo obremenjevanje glede prihodnosti ter stalno podoživljanje preteklosti.

Categories: Aktualno

Dušanka Spolenak

Energijska terapevtka in svetovalka, izvajalka energijskih terapij na daljavo in individualnih energijskih terapij v živo ter predavateljica na energijskih delavnicah.