Uravnotežena telesna teža, je pomemben dejavnik ohranjanja dobrega počutja na vseh ravneh. Vitka postava omogoča več vitalnosti za fizično telo, večji pretok življenjske energije in okretnejše gibanje. Pomembno je dejstvo, da način kako zdravo shujšati, ni zgolj oblika izgube teže, ampak sprememba celostnega življenjskega sloga.

.

Kako zdravo shujšati

.

Pri tem je smiselno upoštevati, da so določene zakonitosti, ki veljajo za vse ljudi, a je pomembno tudi dejstvo, da je vsak posameznik individum, ki mora zase najti najprimernejši način, kako zdravo shujšati.

.

Kako zdravo shujšati in kje začeti

Pristop k procesu zdravega hujšanja se začne z ocenitvijo stanja, da posameznik jasno preveri, koliko njegova teža odstopa od optimalne teže primerne za njegovo telesno višino. Pomemben pristop k zdravemu hujšanju, je tudi preverjanje, katerih vitaminov in mineralov fizičnemu telesu posameznika manjka.

.

Ko k procesu hujšanja pristopite celostno, si lahko oblikujete:

.

 • jedilnik,
 • program vadbe in
 • druge usmeritve potrebne za spremembo življenjskega sloga.

.

Način prehranjevanja in zdravo hujšanje

.

V okviru zdravega hujšanja, je sprememba načina prehranjevanja nujna.

.

Avokado za hujšanjeV obdobju hujšanja je najbolj priporočljiva hrana z visokim volumnom in hkrati nizko kalorično vrednostjo. Pri izbiri živil je smiselno izbor omejiti na tista, ki pospešujejo delovanja metabolizma, mednje med drugim prištevamo:

.

 • zeleni čaj,
 • špinačo,
 • mandlje,
 • avokado,
 • oves,
 • listnato zeleno zelenjavo,
 • stročnice in
 • polnovredne žitarice.

.

Kaj pa telesna vadba?

.

Uvedba dnevne telesne vadbe, je pomemben korak v smeri pristopa k temu, kako zdravo shujšati in spremeniti svoj življenjski slog. Preko vadbe se sočasno dogaja kurjenje maščob in kalorij ter krepitev mišic v telesu.

.

Telesna vadba in hujšanjeKo so enkrat maščobe pokurjene, je za lepo postavo smiselno tudi oblikovati mišice, ki bodo to postavo dolgoročno podpirale.

.

Pri vajah v smeri zdravega hujšanja običajno upoštevate vaje, s katerimi trenirate svojo telesno moč in vzdržljivostne telesne vaje.

.

Vaje za telesno moč krepijo kostno gostoto in vzdržljivost mišic, ki ob izgubi teže pogosto postanejo mlahave. Z različnimi načini vzdržljivostnih vaj, kot so tek, plavanje, hoja, tenis, košarka in druge oblike športnih aktivnosti, pa telo pridobiva na svoji vzdržljivosti.

.

Učinkovita oblika hujšanja je običajno kombinacija spremembe prehrane, uvedbe redne telesne vadbe in doseganja večje notranje harmonije ter osebnega zadovoljstva.

Categories: Aktualno

Dušanka Spolenak

Energijska terapevtka in svetovalka, izvajalka energijskih terapij na daljavo in individualnih energijskih terapij v živo ter predavateljica na energijskih delavnicah.