Prodajanje surovin za slaščice je tesno povezano s svetovanjem glede dekoriranja torte ali monoporcij. Seveda je lahko dekoriranje z določenimi surovinami lažje kot z drugimi, vseeno pa se nam je zdelo, da bi temu lahko posvetili nov prispevek. Tehnike dekoriranja tort ali slaščic si ga vsekakor zaslužijo!

Dekoracije tort se lahko lotimo na veliko načinov, važno pa je, da vemo vsaj približno, kakšen končni izgled naj bi sladica na koncu imela.

Klasične torte so načeloma na vrhu dekorirane s smetano ali ganašem, naj bo ta nabrizgan ali poravnan. Nekatere tortopekarice ne zamenjajo izdelkov kot sta maslena krema ali čarobna krema za nič na svetu. Naročniki lahko za svoje torte izbirajo tudi raznorazne izdelke, kot so npr. topperji, hostije s fotografijo ali sliko, nekateri pa imajo radi, da vse te detajle slaščičar sam nariše.

Spodnji predlogi naj vam bodo v pomoč pri izbiri tehnike dekoriranja za vaše mini ali velike tortice.

Barvni posipi in ostali granulati

Za barvit izgled vaših tortic ali monoporcij lahko uporabite številne posipe ali dekoracije. Takšne tehnike dekoriranja lahko uporabite takrat, ko želite, da vaša tortica ali monoporcija nima ravne podlage.

Pri dekoriranju se odlično izkažejo barvni posipi (npr. barvne palčke ali raznobarvne kroglice), drobljena pistacija, karamelizirani in drobljeni koščki arašidov, lešnikov ali pistacij, kokosova moka, mandljeva moka in še bi lahko naštevali.

Tehnike dekoriranja "fingerfood" slaščice

Tehnike dekoriranja “fingerfood” slaščice ruske kape zajemajo oblivanje s čokolado in nanašanje kokosove moke.

Poleg tega so vsi ti dodatki lahko uporabljeni tudi v notranjosti torte ali monoporcije. Na ta način lahko v slaščice uvedete element presenečenja in s tem dodatno presenetite gosta in pokažete svoje sposobnosti.

Granulati in posipi so prav tako priljubljeni pri t.i. “fingerfood” slaščicah. Kdo ne pozna ruskih kap, raffaelo kroglic ali npr. mini kornetkov? Drobljenec doda slaščici bolj grob, vendar hkrati mehek in ne tako strogo modern izgled kot npr. svetleča glazura ali velvet sprej.

Zanimivost: Na kratko o zgodovino kokosove palme v kulinariki

Svetleča glazura za vse, ki imate radi gladko in svetlečo površino

Če ste doma v slaščičarstvu veste, da med tehnike dekoriranja zagotovo spada tudi glaziranje tort in monoporcij. Prefinjenost, ki jo dosežete z glaziranjem tort, boste najlažje dosegli s pomočjo silikonskih modelčkov, ki zagotavljajo raznovrstne a dovršene, gladke površine.

Tehnike dekoriranja z mirror glazejem se sicer malenkostno razlikujejo, vsem pa je enako to, da mora biti slaščica predhodno zares dobro ohlajena. Na ta način se ob stiku s sorazmerno toplo glazuro površina slaščice ne bo začela topiti ampak bo nudila trdno oporo in ohladila tanek, svetleč sloj.

Med moderne tehnike dekoriranja spada tudi glaziranje

Med moderne tehnike dekoriranja spada tudi glaziranje

Seveda boste z vsakim nanosom boljši in s prakso boste spoznali da si še tako težke tehnike dekoriranja monoporcij in slaščic z vajo lahko pokorite!

Za ojačanje barv pri svetlečih prelivih se lahko poslužite barv v gelu. Le-te navadno vsebujejo umetna barvila, tako da lahko za nevpadljive in bolj nežne odtenke posežete po naravnih izdelkih, kot so npr. jedilne barve v prahu. Resda se dobro obnesejo za obarvanje biskvita ali ojačanje barve sladoleda, lahko pa jih uporabite tudi pri glaziranju!

Tehnike dekoriranja z okraski, ki jih lahko izdelate sami

Med najljubše tehnike dekoriranja tort zagotovo spadajo tiste, ki vključujejo elemente, ki jih sami pripravite. Pa naj gre za figurice na tortah, effekt “tsunami” torte ali česa drugega. S pomočjo izvirnih inovacij, boste svojim kupcem, sledilcem na socialnih omrežjih in obiskovalcem pokazali, da imate svojstven način in da vaše tehnike dekoriranja ne temeljijo na posnemanjih pač pa na izvirnosti.

Kopiranje je vedno poklon originalu, zato si oglejte nekaj spodnjih nasvetov za nove tehnike dekoriranja, ki vam lahko pridejo prav pri tortah, monoporcijah in ostalih sladkih presenečenjih!

Okraski z izomaltom

Izomalt je izredno stabilen nadomestek sladkorja, ki se uporablja za okraševanje sladkornih tort. Gre za sladkorni alkohol, ki deluje strukturno tako kot sladkor.

Da ga boste oblikovali v zanimive in prelepe okraske, ali pa morebiti celo lizike, ga morate v ponvi raztopiti. Za razliko od sladkorja, kjer je karamelizacija nepovratna, lahko strjeni izomalt (če seveda ni prežgan) uporabite znova in znova. Pred raztapljanjem izomalta se prepričajte, da je površina posode gladka, brez udrtin ipd. Tekoči izomalt lahko zaide tja, s tem pa posodo pokškoduje in jo naredi neuporabno.

Tehnike dekoriranja torte z izomaltom

Med bolj zapletene tehnike dekoriranja torte spada izdelava okraskov z izomaltom.

Izomalt stopite na zmernem ognju, dokler se popolnoma ne obarva. Če uporabljate prašek, bi to trajalo približno štiri minute, s kristalnim izomaltom malce dlje. Ko je izomalt enkrat v tekočem stanju, ga lahko obarvate z, kot smo že zgoraj omenili, tekočimi barvili, lahko pa se poslužite naravnih barvil v prahu. Če želite lahko, ko se izomalt enkrat strdi, uporabite tudi spreje z bleščicami, tako bo efekt posebnega okraska še večji.

Maso lahko oblikujete kot želite – malenkost jo ohladite, nato pa lahko začnete z izdelovanjem skledic, posodic, svitkov ipd. Če ste posebej spretni lahko maso iz izomalta tudi “napihnete” in tako ustvarite zanimive sladkorne balončke!

Preberite še: Pospeševanje prodaje v slaščičarni

Čokoladni okraski

Ravno tako kot izomalt, je tudi čokolada odlična za ustvarjanje najrazličnejših dekoracij. Vsekakor je dobro, da so okraski na torti jedljivi in tehnika okraševanja s čokolado ponuja ravno to.

Najprej je dobro, da izberete pravo čokolado. Jedilna čokolada je morda (pre)močnega okusa, zato lahko posežete po drugih vrstah čokolade. Npr. bela ali mlečna čokolada sta odlična izbira za izdelavo domačih okraskov.

Tehnike dekoriranja tort s pomočjo čokolade so “limitless”. Spodaj si oglejte le nekaj primerov izdelave dekoracij s pomočjo čokolade, in, če si zares želite lahko na YouTube-u ali posebnih grupah na Facebook-u, Instagramu ali Pinterestu najdete številne odlične ideje za čokoladne dekoracije. Zgoraj smo izbrali le enega izmed mnogih.

Okraski in figurice iz sladkorne paste za modeliranje

V zadnjem času veliko “všečkov” in pozitivnih komentarjev pridbivajo tudi figurice ali okraski, ki so izdelani iz modelirne sladkorne mase. Masa je podobna sladkorni masi s katero se torte navadno “oblači”, omogoča pa lažje modeliranje in oblikovanje 3d živali, oseb ali posameznih delov stavb, likov iz narave ali 3D napisov.

Za tehnike dekoriranja tort s pomočjo figuric je potrebno veliko vaje. Je pa res, da na to temo na medmrežju obstaja veliko tečajev, blogov in videoposnetkov, ki olajšajo izdelavo. Seveda pa tudi praksa prinese svoje. Iz figurice v figurico boste osvajali nova znanja in ročne spretnosti, s katerimi boste s pomočjo posameznih, namenskih in nekonvencionalnih pripomočkov vedno bolj napredovali.

Predpripravljeni sadni okraski ali cvetje

Določene okraske za torte pa si lahko pripravite oziroma jih pripravite sami.

Mednje bi lahko šteli cvetje – tako sveže, kot tudi suho cvetje. Pri tem pa vam svetujemo določeno mero previdnosti in da morebitni del, ki ga zapičite v torto, predhodno oblečete v folijo, da ne pride v stik z živilom.

Kandirano sadje je odlično za dekoracijo torte.

Kandirano sadje je odlično za dekoracijo torte.

Za torte ali monoporcije pa lahko uporabite tudi sadje. Večinoma se sicer uporablja sveže sadje, ki je celo ali pa narezano, lahko pa uporabite tudi kandirano sadje. Z njim se lahko opremite tako, da ga pripravite sami ali pa ga kupite v specializiranih trgovinah za slaščičarje.

Zaključna misel

Da boste tehnike dekoriranja tort zares obvladali, vam predlagamo, da se ne prepustite občutku “vse že znam”, ampak da vsak dan preizkušate nekaj novega. Na ta način boste nove tehnike osvajali postopoma, hkrati pa boste vašim naročnikom lahko vedno ponudili nekaj novega.

Repertoar izdelkov bo tako vedno širši, vaše znanje pa se bo samo še stopnjevalo. Kombiniranje različnih tehnik, okusov, tekstur in insertov bo postalo nekaj vsakdanjega, vaše slaščice, monoporcije in torte pa bodo vedno bolj posebne.

Tehnike dekoriranja pa seveda lahko razširite tudi na ali iz drugih panog. Uporaba novih elementov v slaščičarstvu so vedno dobrodošle hkrati pa omogočajo, da postanete na slaščičarskem parketu bolj prepoznani! Dober članek o različnih tipih okraševanja pa lahko najdete tudi tukaj.

Categories: AktualnoObjave drugih

Dušanka Spolenak

Energijska terapevtka in svetovalka, izvajalka energijskih terapij na daljavo in individualnih energijskih terapij v živo ter predavateljica na energijskih delavnicah.