Kokosova palma spada v družine palm (Arecaceae) in predstavlja edino še rastočo vrsto iz rodu Cocos. Izraz “kokos” (pred nekaj leti se je bolj uporabljal izraz “kokosov oreh”) se lahko nanaša na celotno kokosovo palmo, seme ali sadje, ki je botanično gledano pravzaprav koščica, ne pa oreh.

Ime izhaja iz stare portugalske besede coco, ki pomeni “glava” ali “lobanja”, po treh značilnih vdolbinah na lupini kokosa. Te spominjajo na obrazne poteze. Kokosova palma je zelo razširjene v priobalnih tropskih regijah in predstavljajo nepogrešljivo ikono tropskih krajev.

Kokosova palma je eno najbolj široko uporabnih dreves na svetu in ga pogosto imenujejo “drevo življenja”. Med drugim njegove plodove oziroma les uporabljajo za hrano, gorivo, kozmetiko, ljudsko medicino in gradbene materiale.

Hiter pregled uporabnosti kokosove palme

Notranje meso zrelega semena (kokosovega oreha), pa tudi kokosovo mleko, pridobljeno iz njega, predstavljata reden del prehrane mnogih ljudi v tropskih in subtropskih območjih. Kokosi se razlikujejo od drugega sadja, ker njihova notranjost (endosperm) vsebuje veliko količino bistre tekočine, imenovane kokosova voda ali kokosov sok. Zelo zrele kokosove orehe lahko uporabimo kot užitna semena ali jih predelamo v kokosovo olje in rastlinsko mleko iz mesa in oglje iz toplotno obdelane trde lupine.

Kokosova palma ima zelo uporaben les.

Kokosova palma ima zelo uporaben les.

Posušeno meso kokosa se imenuje kopra, olje in mleko, pridobljeno iz njega, pa se pogosto uporabljata pri kuhanju – zlasti cvrtju – pa tudi pri milih in kozmetiki. Preostanek po stiskanju se uporablja v slaščičarstvu predvsem kot vedno bolj cenjena kokosova moka za LCHF prehrano. Iz sladkega kokosovega soka lahko naredijo pijače ali pa sok fermentirajo v palmovo vino oziroma v kokosov kis. Trde lupine, vlaknaste lupine in dolgi penasti listi se lahko uporabljajo kot material za izdelavo različnih izdelkov za pohištvo in dekoracijo.

Kokos ima kulturni in verski pomen v nekaterih družbah, zlasti v avstronezijskih kulturah zahodnega Tihega oceana, kjer se pojavlja v mitologijah, pesmih in ustnih izročilih. Obredni pomen je imel tudi v predkolonialnih animističnih religijah. Verski pomen je dobil tudi v južnoazijskih kulturah, kjer se uporablja v hindujskih obredih. V hinduizmu predstavlja osnovo poročnih in bogoslužnih obredov.

Kokosova palma in njen zgodovinski pregled

Kokosove orehe so prvič “udomačili” avstronezijski narodi, v neolitiku pa so se širili z morskimi selitvami vse do vzhodnih Tihih otokov in zahodno do Madagaskarja in Komorov.

Kokosova palma najbolje uspeva v priobalnem pasu v tropih.

Kokosova palma najbolje uspeva v priobalnem pasu v tropih.

Kokosova palma in njeni sadeži so imeli ključno vlogo na dolgih morskih potovanjih Avstronezijcev. Zagotavljali so namreč prenosljiv vir hrane in vode, les pa je bil ključen kot gradbeni material za avstronezijske ladje. Kokosove orehe so kasneje v zgodovinskih časih po obalah Indijskega in Atlantskega oceana širili tudi južnoazijski, arabski in evropski mornarji.

Kokosova palma je ravno zaradi teh selitev postala prepoznana v dveh tipičnih vrstah – pacifiška in indoatlantska kokosova palma. Evropejci so kokosove orehe do Amerike ponesli šele v kolonialni dobi

Kokosova palma in njene značilnosti

Kokosova palma je drevo saj zraste do 30m všine. Letno lahko obrodi nekje do 75 plodov, čeprav je značilno manj kot 30. Rastline ne prenašajo hladnega vremena in imajo raje obilne padavine, pa tudi veliko sončne svetlobe.

Kokosova palma ima razmeroma trd, zelo cenjen les, drevo pa lahko raste tudi več kot 100 let. S svojim razvejanim koreninskim sistemom skrbi, da ne ostane brez vode.

Obiranje kokosa na Filipinih.

Obiranje kokosa na Filipinih.

Številni škodljivci in bolezni žuželk vplivajo na pridelek in so moteči za komercialno proizvodnjo. Mednje spadajo žuželke, ki se hranijo s sokom, ki ga najdemo v rastlinskih celicah, medtem pa izločajo toksine iz svojih žlez slinavk. Listi kokosove palme sčasoma porumenijo in odmrejo. Drugi škodljivci so mikroskopske pršice katere deformirajo končno obliko kokosa.

Približno 75% svetovne zaloge kokosovih orehov proizvedejo Indonezija, Filipini in Indija skupaj. Kokosove palme najdete v nasadih na Floridi.

Vseeno pa kokosovih palm ne morete zamenjati z datljevimi palmamiali palminimi drevesi, iz katerih sadežev proizvajajo palmino olje. Na njih namreč raste kokos!

Kokosova palma in njena vloga v kulinariki

Velikokrat se o kokosovo palmo v kulinariki omenja le v povezavi s kokosovim oljem ali kokosovo moko. Evropejci ti dve surovini namreč največkrat uporabljamo.

Resnica je v tropih malenkost drugačna. Tam kokosovo palmo tretirajo drugače. V Maleziji ima kokosova palma ime, ki bi ga lahko prevedli v “drevo za tisoč različnih namenov”. In enako velja za kulinariko.

Kokosova voda

Kokosova voda služi kot suspenzija za endosperm kokosa v njegovi začetni fazi razvoja. Kasneje endosperm dozori in se v celični fazi odloži na kokosovo lupinico. Kokosovo vodo redno živajo domačini v tropskih predelih, na maloprodajni trg pa so ga uvedli kot predelano športno pijačo.

Zreli plodovi imajo bistveno manj tekočine kot mladi, zeleni, nezreli kokosi. Kokosovo vodo lahko fermentiramo, da dobimo kokosov kis, nekatere kulture pa iz nje proizvajajo celo kokosovo vino.

Kokosova moka, predvsem fino mleta, je lahko odlična sestavina za makrone.

Kokosova moka, predvsem fino mleta, je lahko odlična sestavina za makrone.

Kokosova moka

Bel, mesnat del kokosa lahko imenujemo “kokosovo meso”, in se uporablja svež ali posušen pri kuhanju (kokosova moka). Priljubljen je zlasti v slaščicah, zamrznjenih, ohlajenih ali pečenih. Posušena kokosova moka se uporablja tudi kot nadev za številne čokoladne ploščice ali “barse”. Drugi z z moko iz kokosa izdelujejo svoje verzije najrazličnejših, svetovno znanih slaščic (ena izmed takih so npr. francoski makroni).

Kokosova sredica

Srce kokosove palme je “zelenjava”, ki prihaja iz notranjega jedra in rastočega popka kokosove palme. Nabiranje te notranje sredice povzroči odmrtje rastline, razen če gre za večstebelno palmo!

Palmino srčiko lahko jemo samostojno, pogosto pa ga jemo v solatah, ki jih včasih imenujejo tudi “milijonarjeva solata”.

Nastrgana kokosova sredica.

Nastrgana kokosova sredica.

Izdelki iz kokosovih cvetov – kokosove pijače in sladila

Sok, pridobljen iz zarezanih cvetnih grozdov kokosa, je poznan kot “toddy”ali “tuba” na Filipinih (fermentiran ali svež), “tuak” (Indonezija in Malezija), “karewe” (svež in nefermentiran) v Kiribatiju in “neera” v južni Aziji.

Če ga fermentirajo, postane palmovo vino. Če nato palmovo vino destilirajo, dobijo žgano pijačo, arak. Na Filipinih se tej alkoholni pijači reče “lambanog” ali “kokosova vodka”.

Sok lahko reducirajo z dodatnim prekuhavanjem, s čimer ustvarijo sladek sirup. Če celotno vodo izparijo pa izdelajo kokosov sladkor, imenovan tudi palmin sladkor ali “jaggery”.

Mlada kokosova palma lahko letno pridela približno 300 litrov kokosovega soka, medtem ko lahko 40-letno drevo letno obrodi približno 400 litrov soka.

Kokosov sok, ki se običajno pridobiva iz odrezanih stebelc socvetja, je sladek, ko je svež in je primeren za pitje.

Kokosov kis

Kokosov kis je lahko izdelan iz fermentirane kokosove vode ali soka. Pogosto se uporablja v kulinariki jugovzhodne Azije, zlasti na Filipinih, pa tudi v nekaterih kuhinjah Indije in Šrilanke. Motna bela tekočina je še posebej ostrega, kislega okusa z rahlo kvasno noto.

Kokosovo maslo

Nekateri uporabljajo za kokosovo maščobo izraz kokosovo maslo, kar pa je narobe. Namreč, kokosovo olje ali kokos maščoba je na sobni temperaturi shranjeno v trdnem stanju; zaradi tega je podobno maslu, vendar je po vseh lastnostih to še vedno olje, ki se ga uporablja večinoma za cvrtje ipd.

Kokosovo maslo ni enako kokosovi maščobi.

Kokosovo maslo ni enako kokosovi maščobi. Izdelano je namreč iz kokosovega pireja, kokosovega olja in kokosovega mleka.

Kokosovo maslo pa je nadomestno ime za kremiran kokos. To je poseben izdelek iz trdnih snovi kokosovega mleka oziroma pire iz kokosovega mesa in olja. Ima značilno belo barvo kokosa, je pa manj masten od kokosovega olja!

*** *** ***

Upamo, da ste v prispevku izvedeli veliko zanimivega o tem, kako vse se lahko kokosova palma uporablja v kulinariki. V veselje nam je bilo napisati nov članek o tem! Se beremo naslednjič!

Dodatno informacije:

Viri:

(1) – Wikipedia

Categories: Objave drugih

Dušanka Spolenak

Energijska terapevtka in svetovalka, izvajalka energijskih terapij na daljavo in individualnih energijskih terapij v živo ter predavateljica na energijskih delavnicah.