Tekom dneva naj bi se skozi človeški um in področje razmišljanja steklo med 60.00 in 80.000 posameznih misli.  Velikokrat je poudarjeno, da je ravno moč misli tista, ki zaznamuje kvaliteto življenja, delovanja in bivanja. Kako se znebiti negativnih misli, je zato proces, v katerem vplivamo ne le na svoj um, ampak tudi na moč ustvarjanja boljšega življenja.

.

Kako se znebiti negativnih misli in izboljšati svoje življenje

Delovanja vašega uma se pogosto niti ne zavedate v polnosti. Pozornost nanj povečate šele takrat, ko se vam stvari v življenju ne izidejo, kot bi si želeli. Takrat začnete znotraj sebe iskati vzroke za to. Pot vase nikoli ni lahka. Vpliv sodobnega življenja, z obilico zunanjih dražljajev vas stalno pelje navzven, v odmik od poznavanja in  čutenja sebe ter v soočanjem z breznom negativnih misli.

.

Kako se znebiti negativnih misli

.

Kot v vsakem uspešnem procesu spremembe življenja, je tudi v procesu spreminjanja vaših misli, najprej smiselno narediti pregled realnega, aktualnega stanja. Priporočljivo je, da oceno realnega stanja vaših misli izvajate vsaj en teden skupaj. Tako boste tako dobili bolj jasno sliko o tem, kaj se v vaših mislih zares dogaja.

Pisanje pa ima poleg ocene realnega stanja misli tudi druge pozitivne učinke. Dobro vpliva na lažje izražanje notranjega čustvenega dogajanja, z njim negujemo kvaliteto hvaležnosti in lažje prebrodimo težje situacije. (1).

.

V tem izbranem tednu, znotraj katerega boste zapisovali svoje misli, je nadalje priporočljivo, da izberete dve uri v dnevu.

Med tema dvema urama, si poskušati zapisati čim več misli, ki se vam takrat porajajo. Pri zapisu vaših misli bodite celostni, da boste dobili  jasno sliko.

.

Redno, dnevno zapisovanje misli, bo izboljšalo sliko o tem, kaj se v vaših mislih sploh dogaja. So misli, ki jih imate usmerjene v rast, razvoj in napredek? Ali je v mislih prisotno veliko dvomov, črnogledosti, strahov in drugih ovir? Na ravni enega tedna, nato naredite skupni pregled.  V skupnem pregledu določite, koliko misli je bilo bolj pozitivnih in koliko misli je šlo v bolj negativno smer.

.

Kako se znebiti negativnih misli in začeti uvajati spremembe na področju uma?

.

Po začetni analizi stanja, je čas za uvajanje sprememb.

Pogosto velja, da se sprememb bojimo. Do njih smo skeptični in zadržani, ker nas je strah, koliko energije, časa ter volje bo uvajanje sprememb zahtevalo.

.

Ob tem, ko ste naredili začetno analizo stanja, ste dobili bolj celostno sliko tako, o vaših mislih, kot tudi o vašem življenju. Pri tem si je smiselno postaviti vprašanja glede koristnosti posameznih misli, njihove resničnosti in pomembnosti. (2).

.

Pogosto mir in harmonijo v vaših mislih ovirajo  moteči zunanji dražljaji. Odmaknite se od poslušanja dnevnih poročil in novic. Vsakodnevno poročaje o črni kroniki, propadanju gospodarstva, revščini in težkih situacijah s katerimi se soočajo ljudje, lahko namreč škodi procesu uvajanja sprememb v vaše misli. Odstop od spremljanja TV programa, pa ima tudi druge prednosti, ki izboljšajo kvaliteto življenja. (3).

.

.

Kadar je um navajen na soočanje z veliko negativnimi misli, mu to sčasoma postane naravno. Zato je smiselno, da razširite dojemanje svojega uma. Na situacijo, ki jo posamezna misel zadeva, poglejte iz različnih zornih kotov.  Pri tem dovolite, da vaše misli ob tem dobivajo širino ter globino. Dovolite si torej iti čez običajne omejitve svojega uma, razmišljajte o sebi bolj pozitivno in si dovolite biti v vaših mislih bolj nežni, ljubeči ter sočutni.

Categories: Aktualno

Dušanka Spolenak

Energijska terapevtka in svetovalka, izvajalka energijskih terapij na daljavo in individualnih energijskih terapij v živo ter predavateljica na energijskih delavnicah.