Koračni motorji so super izbira tako za amaterje kot mojstre, a vseeno se zgodi, da pride do določenih težav. Tudi če izberete profesionalni in kakovostni gonilnik, kot je npr. PoStep60-256 driver, se morate zavedati, da bo šele prava kombinacija s koračnim motorjem poskrbela za brezhibno delovanje. Premnogokrat namreč lahko pride do izpada koraka.

http://www.pot-vizarum.si/wp-content/uploads/2022/01/PoStep60-256-driver.jpg

Kaj je koračni motor?

Koračni motor je krmilni motor z odprto zanko, ki pretvori električni impulzni signal v kotni linearni premik. V primeru, da ne pride do izgube korakov, sta hitrost motorja in položaj zaustavitve odvisna od frekvence impulznega signala in števila impulzov, ne pa od variacije obremenitve. Ko koračni motor prejme impulzni signal, se bo motor zasukal za fiksni (koračni) kot glede na smer nastavitve. Kotni premik motorja in hitrost motorja je mogoče nadzorovati z nadzorom števila impulzov in frekvence impulza, da se doseže natančen nadzor odprte zanke. Vendar pa se pojavljajo nekatere napake med dejanskim kotom vrtenja koračnega motorja in teoretično razdaljo koraka.

Obstaja nekaj določenih napak od enega koraka do katerega koli drugega koraka, vendar je številka koraka vsakega cikla koračnega motorja enaka.

Zakaj lahko pride do izgube koraka?

Kako preprečiti izgubo koraka s koračnim motorjem, kot je navedeno zgoraj? Najprej moramo vedeti, zakaj koračni motor izgubi korak.

  • Pospešek rotorja je počasnejši od vrtljivega magnetnega polja koračnega motorja. Z drugimi besedami, ko je rotor počasnejši od hitrosti komutacije, bo motor izgubil korak. Razlog je v tem, da je vhodna moč motorja nezadostna in ustvarjeni navor ne more slediti hitrosti rotorja magnetnega polja statorja, kar ima za posledico izgubo koraka.
  • Povprečna hitrost rotorja je višja od povprečne vrtilne hitrosti magnetnega polja statorja. Stator potrebuje daljši čas, da se aktivira, kar je več kot čas, potreben za koračni motor. Rotor pridobi preveč energije v koračnem procesu, zaradi česar je navor, ki ga ustvari motor, prevelik.
  • Vztrajnost obremenitve koračnega motorja je velika.
  • Koračni motor proizvaja resonanco.

Vpliv ustrezne izbire gonilnika na delovanje motorja

Pravzaprav je razlog za izgubo koraka koračnega motorja v bistvu nepravilna izbira gonilnika koračnega motorja.

Le z izbiro pravega in ustreznega gonilnika koračnega motorja lahko koračni motor izvaja svoje prednosti natančnega upravljanja.

Ustrezna izbira gonilnika koračnega motorja zahteva gonilnik, ki je večji ali enak toku glede na tok motorja. Če so potrebne nizke vibracije ali visoka natančnost, se lahko uporabi ločen pogon. Za motor z velikim navorom se, kolikor je mogoče, uporablja visokonapetostni pogon, da se doseže dobro delovanje pri visoki hitrosti. Hkrati za gonilnik veliko ljudi neposredno uporablja preklopni napajalnik kot pogonsko napajanje. Vendar je na splošno bolje, da ne uporabljate preklopnega napajalnika, zlasti za koračni motor z visokim navorom. Razen če je preklopno napajanje več kot dvakrat večje od zahtevane moči. Ko motor deluje, je velika induktivnost obremenitve, napajalnik bo tvoril trenutni visok tlak.

ustrezna izbira gonilnika

Primer sheme, ki prikazuje vlogo gonilnika v kompoziciji (VIR 1)

Ostali dejavniki, ki jih je treba upoštevati

Preobremenitvena zmogljivost stikalnega napajalnika ni dobra in bo zaščitila izklop. In njegova natančna stabilizacija napetosti ni potrebna. Včasih lahko povzroči preklopno napajanje in poškodbe pogona. Za pogonsko moč koračnega motorja lahko enosmerni napajalnik nadomestite s konvencionalnim toroidnim ali R transformatorjem.

Proizvodnja resonance koračnega motorja je, da je frekvenca impulza motorja enaka naravni frekvenci koračnega motorja, frekvenca pa je povezana s razdelitvijo gonilnika. Ko uporabljamo koračni motor, je zelo pomembna razdelitvena sposobnost aktuatorja. Manjši kot je resonančni razpon, bolje je. Velika intercija obremenitve je posledica preobremenitve koračnega motorja. V tej situaciji se moramo izogibati preobremenitvi motorja pri uporabi.

VIR (1) Electrical Engineering

Categories: AktualnoObjave drugih

Dušanka Spolenak

Energijska terapevtka in svetovalka, izvajalka energijskih terapij na daljavo in individualnih energijskih terapij v živo ter predavateljica na energijskih delavnicah.