Brusilni in vrtalni stroji sta najpogostejši in najkoristnejši vrsti orodja za obdelavo kovin. V današnjem prispevku natančneje pogledamo, kako jih pravilno vzdrževati, da bodo učinkovito delovali številna leta.

Brusilni stroji

SQS brusilni stroji so vrsta opreme, ki uporablja nekatera sorodna brusilna orodja za brušenje površine obdelovanca.

SQS brusilni stroji

Trenutno se večina brusilnih strojev na trgu obdeluje z uporabo ultra hitrih vrtečih se brusilnih plošč, le nekaj pa jih obdeluje z drugimi vrstami abrazivnih orodij, kot so oljni kamni in abrazivni trakovi, ali z uporabo prostih abrazivov.

 

Dnevno vzdrževanje

Za brusilne stroje mora običajno skrbeti usposobljeno osebje, ki je odgovorno za vzdrževanje in popravila. Hkrati je treba brusilnike redno pregledovati, da zagotovimo, da je stroj v dobrem delovnem stanju.

 • Ko stroj ni prižgan oz. ne deluje, ga je treba obrisati in naoljiti povsod po delih stroja, zlasti na drsnih delih.
 • Odpadke od brušenja vedno očistite z vseh delov stroja.
 • Na pomembne spojne dele obdelovalnega stroja je treba nanesti olje proti rji.

Nujna opravila, ki so tudi del vzdrževanja brusilnika:

 • Pred izvedbo postopka brušenja je treba nastaviti ravnotežje brusilnega kolesa.
 • Potrebno je izbrati ustrezno brusilno ploščo, glede na vrsto in trdoto izbranega materiala iz. obdelovanca.
 • Na konec vretena brusilnega stroja in prirobnico brusilnega kolesa je treba nanesti tanko plast olja, da preprečite nastanek rje.
 • Bodite pozorni na smer vrtenja vretena.
 • Za čiščenje obdelovancev in strojev je prepovedana uporaba zračnih pištol.
 • Pred posegom preverite, ali je oljna pot brusilnika gladka.
 • Vakuumsko škatlo in filtrirno jeklo je treba očistiti enkrat na teden.
 • Če je sesalna moč brusilnika prešibka, je treba preveriti, ali je sesalna cev za prah zamašena.
 • Sesalno cev za prah je treba občasno očistiti, sicer lahko, če je preveč prahu, povzroči opekline.
vzdrževanje strojev za obdelavo kovin

Neverjetno je, da bo trg vrtalnih strojev do leta 2025 občutno zrastel (VIR 1)

Dodatno vzdrževanje brusilnega stroja

Površina trajne magnetne vpenjalne glave ali elektromagnetne vpenjalne glave je osnova za to, ali natančnost brušenja obdelovanca ustreza zahtevam, in jo je treba redno vzdrževati. Če natančnost delovnega predmeta ne dosega standarda ali je površina diska poškodovana, je treba površino diska ponovno brusiti in poiskati natančnost površine diska, da ustreza zahtevam za zagotavljanje natančnosti brušenja obdelovanca.

Vzdrževanje mazalnega sistema

Mazivno olje novega brusilnika je treba zamenjati po enem mesecu uporabe. Pogostost naknadne zamenjave je 3 do 6 mesecev. Pod rezervoarjem za olje je izpustni čep, ki ga je mogoče smiselno uporabiti. Hkrati bodite pri menjavi olja pozorni na skupno čiščenje rezervoarja in filtra.

Vzdrževanje vrtalnih strojev

Kakovostni vrtalni stroji so eni najpreprostejših in najbolj natančnih obdelovalnih strojev. Vrtalni stroj je sestavljen iz vretena, ki giblje vrtalno orodje, ki ga nato poganja v obdelovanec. Vrtalni stroj je enonamenski stroj, katerega ključna funkcija je izdelava lukenj. Ti stroji imajo močne motorje in so zelo učinkoviti. Zasnovani so za natančne in dosledne naloge.

Vendar pa hitro premikanje pomeni tudi, da so nagnjeni k okvaram in napakam. Obrabi se ni mogoče izogniti, vendar se lahko s pravilnim vzdrževanjem življenjska doba vašega vrtalnega stroja znatno podaljša.

kakovostni vrtalni stroji

 

Postopki vzdrževanja

 • Pogosto testirajte mazivo – mazanje zmanjša trenje okoli gibljivih delov. Redno mazanje po urniku podaljša življenjsko dobo vrtalnega stroja. Pomembno je tudi preveriti, ali uporabljate pravo mazanje.
 • Preverite obrabo – Vibracije, trenje, visoka temperatura in udarci močno prispevajo k okvari vrtalnih strojev. Preverjanje obrabe vam omogoča odkrivanje in zamenjavo okvarjenih delov takoj, ko jih opazite.
 • Očistite stroj – vrtalni stroji imajo veliko tesnil in filtrov. Redni pregledi zagotavljajo, da so v delovnem stanju. Prav tako je treba redno menjati filtre in vzdrževati čiste odzračevalne ventile, da preprečite ustvarjanje podtlaka, ki bi lahko posrkal kontaminacijo v kabino. Delavci, ki uporabljajo stroj, morajo zagotoviti, da so vse luknje v stroju očiščene.
 • Nabrusite sestavne dele za vrtanje – Stroji za vrtanje, ki imajo ostre rezalne komponente, morajo biti nabrušeni. Dolge rezalne komponente ogrožajo proizvodnjo in zmanjšajo učinkovitost.
 • Ostrina strojnega dela vpliva tudi na obliko in natančnost materialov, ki se režejo. Prepričajte se, da so vsi svedri, končni nastavki, precizni rezalniki in orodja za stružnico ostri.
 • Preverite specifikacije poravnave – vrtalni stroji imajo pogosto več komponent. Izguba poravnave lahko močno vpliva na kakovost dela. Poravnavo lahko preverite tako, da opravite testno delo in nato izmerite nastale dele. Če so specifikacije netočne, boste morali stroj ponovno poravnati.
 • Dobre evidence urnikov vzdrževanja in popravil – nekatere dele, kot so tekočine, električni sistemi in gosenice, je treba zaradi preventivnih ukrepov pogosto preverjati. Vodenje ustrezne evidence vam omogoča, da imate pri roki potrebna orodja in rezervne dele, da se izognete daljšim izpadom.
 • Evidenca o vzdrževanju je pomembna tudi za varnost vaših zaposlenih. Urniki preventivnega vzdrževanja znatno zmanjšajo čas izpada stroja.

VIR (1) Allied market research

Categories: AktualnoObjave drugih

Dušanka Spolenak

Energijska terapevtka in svetovalka, izvajalka energijskih terapij na daljavo in individualnih energijskih terapij v živo ter predavateljica na energijskih delavnicah.