Globalni trg CNC krmilnikov je bil leta 2021 ocenjen na 2,4 milijarde €, predvidoma pa bo do leta 2026 dosegel 2,9 milijarde €. Rast trga CNC krmilnikov je v veliki meri posledica vse večjega uvajanja industrijske avtomatizacije v predelovalnih panogah in vse večjega povpraševanja po množični proizvodnji v avtomobilski industriji. V prispevku preverimo, kaj so prednosti in slabosti trenutnega trga ter kje ležijo priložnosti in izzivi.

Vpliv COVID-19 na prodajo CNC krmilnikov

COVID-19 je prizadel skoraj vse industrije po vsem svetu, saj je motil dobavne verige in oviral različne industrijske dejavnosti. Večina podjetij je ustavila svoje proizvodne dejavnosti ali jih zmanjšala na najmanjšo možno mero. Ukrepi, ki so jih vlade sprejele zaradi COVID-19, na primer zapora in socialna distanca, so v začetni fazi pandemije zaprle proizvodne obrate. Ker je bilo dovoljeno zelo malo industrijskih dejavnosti, se je povpraševanje po različnih vhodnih proizvodih v industrijskem sektorju močno zmanjšalo. Zdi se, da omenjeni dejavniki zelo vplivajo tudi na trg CNC krmilnikov (med katerimi je tudi krmilnik CNC Pokeys57), saj naj bi te industrije med trenutno krizo uvedle zelo malo novih CNC strojev.

krmilnik CNC Pokeys57

Gonilo: Ponovno sprejetje industrijske avtomatizacije v svetovni predelovalni industriji

Vse večji pomen podatkov v realnem času za izvajanje analize procesov in napovednega vzdrževanja v industrijskih okoljih ter naraščajoče povpraševanje po industrijskih robotih sta ključna dejavnika, ki spodbujata sprejetje rešitev za avtomatizacijo v industriji v svetovni predelovalni industriji. Avtomatizacija ponuja različne prednosti, kot so vrhunska kakovost, večja enotnost, boljša varnost in izboljšana natančnost proizvodnih procesov. Omogoča tudi večjo produktivnost in zmanjšane obratovalne stroške podjetij, ki izdelujejo dele, ki se uporabljajo v avtomobilski, medicinski, vesoljski in obrambni industriji. Trg industrijskega nadzora in avtomatizacije tovarn naj bi v prihodnje doživel znatno rast zaradi vse večjega sprejetja naprednih sistemov za avtomatizacijo, kot so CNC stroji.

Omejitev: Visoke kapitalske zahteve za namestitev in vzdrževanje CNC strojev

Naložbe, potrebne za nakup CNC strojev, so velike. To deluje kot ključna omejitev za rast trga krmilnikov CNC po vsem svetu. Popolnoma novi CNC stroji, kot so stružnice, stanejo na tisoče evrov, odvisno od znamke in vrste. Te naložbe vključujejo tudi stroške pošiljanja, stroške namestitve, obratovalne stroške in stroške vzdrževanja, kar posledično poveča stroške podjetij, ki uporabljajo CNC stroje. CNC stroji so težki in zato lahko tehtajo od 100 kilogramov do nekaj ton.

Običajno so stroški prevoza vključeni v ceno; če pa ne, potem lahko stranke stanejo na tisoče evrov. Poleg tega lahko CNC stroje prilagodimo glede na zahteve končnih uporabnikov. Zahteve za CNC stroje se razlikujejo glede na aplikacije, pri katerih jih je treba uporabljati. Poleg tega je treba CNC stroje nadgraditi s spremembami v proizvodnem procesu in/ali izdelkih, ki posledično povzročajo visoke stroške.

trg cnc krmilnikov

VIR 1

Priložnost: Integracija tehnologije 3D tiskanja s CNC obdelavo

Integracija tehnologije 3D tiskanja s CNC obdelavo naj bi ustvarila pomembne priložnosti za rast trga CNC krmilnikov. Podjetja se zaradi visoko konkurenčnega poslovnega okolja osredotočajo na sprejetje učinkovitih proizvodnih tehnik. Konkurenčno prednost poskušajo pridobiti tudi s preoblikovanjem svojih proizvodnih procesov. Tako so ključna podjetja na trgu krmilnikov CNC združila tehnologijo 3D tiskanja s CNC stroji, da bi končnim uporabnikom ponudila hibridne proizvodne rešitve.

Izziv: pomanjkanje usposobljene delovne sile za upravljanje kompleksnih CNC strojev

Pomanjkanje usposobljenih programerjev za CNC, strojnih inženirjev in upravljavcev strojev je ključni izziv, ki vpliva na rast trga CNC krmilnikov. Prej je bil izziv optimalna uporaba omejenih sposobnosti strojev. S prihodom CNC tehnologije je bil ta izziv že premagan. Trenutno je ključni izziv pomanjkanje usposobljene delovne sile za programiranje, nastavitev in upravljanje teh strojev. CNC stroji so sposobni opravljati številne naloge le, če so natančno programirani. Nepravilno programiranje CNC strojev pa povzroči proizvodne napake, ki končnim uporabnikom povzročajo nepotrebne stroške.

VIR (1) Markets and Markets

Categories: AktualnoObjave drugih

Dušanka Spolenak

Energijska terapevtka in svetovalka, izvajalka energijskih terapij na daljavo in individualnih energijskih terapij v živo ter predavateljica na energijskih delavnicah.