Takoj, ko boste v iskalnike vpisali kako se lahko uporablja karitejevo malo, boste dobili odgovor. Karitejevo maslo je čudežna sestavina in če bi morali našteti vse njegove prednosti, potem bi rabili več prostora kot pa samo tale blog. Ko ga preizkusite, vidite da je res izjemno. Če bi pristali na samotnem otoku in bi si lahko izbrali samo en izdelek za nego telesa, potem bi bil ta izdelek karitejevo maslo. Poglejmo si za kaj je dobra uporaba karitejevega masla.

Uporaba karitejevega masla. - Karitejevo masloČeprav ni bilo veliko raziskav, ki bi podkrepile številne trditve, ne manjka ljudskih modrosti in pričevanj, ki opevajo njegovo vsestranskost. In res je v svetu kozmetike, ki je napolnjena s sintetičnimi sestavinami in sumljivimi dodatki, končno izdelek v katerem je na voljo dovolj čiste botanične sestavine za nego telesa. In to zelo učinkovite.

Karitejevo maslo se odlično obnese tudi za nego telesa. Pridobivajo ga iz oreščkov afriških karitov (Vitellaria paradoxa), vrste, ki raste od Gvineje in Senegala do Ugande in Južnega Sudana. Karitejevo maslo se že dolgo uporablja za zdravje in kuhanje. V Afriki in je tudi sestavina številnih slaščic, zlasti čokolade. V zadnjem času pa prevzema vlogo v svetu lepote in nege telesa.

Ker je bogato z vitaminoma E in A, ima edinstvene lastnosti, zaradi katerih izstopa v družini oreškov. Prisotnost maščobnih kislin in rastlinskih sterolov, kot so oleinska, stearinska, palmitinska in linolenska kislina, dodajo karitejevemu maslu znatno visoko nesaponificirano frakcijo. Ob pretvorbi v alkalijo se ne pretvori v milo – kar pomeni, da ima večji potencial zdravljenja kože. Karitejevo maslo ima tudi številne druge čudovite lastnosti.

Nega suhe kože

Vlažilna sredstva v karitejevem maslu so podobna tistim, ki jih proizvajajo lojnice kože, zaradi česar je ena najboljših ujemanj za suho kožo.

Nag las

Karitejevo maslo se z veliko razlogi uporablja v številnih izdelkih za nego las. Imel naj bi številne prednosti, med drugim zadrževanje vlage, kondicioniranje lasišča ter blaženje težav s prhljajem.

Nega ustnic

Karitejevo maslo tudi ščiti in pomirja ustnice. Uporabite ga lahko namesto balzama za ustnice. Nanesite večkrat na dan in pogosto preizkušajte njegovo učinkovitost. Ko sva s kolegom na enega res sončnih dni zgodaj pomladi obiskala bivak pod skuto, seveda nisva pričakovala takšne sončne pripeke. Je pa sneg in odboj sončnih žarkov naredil svoje. Seveda je krema za sončenje ostala doma. Takrat sem prvič preizkusil karitejevo maslo z anego ustnic in se je res dobro obneslo.

Pomiri vneto kožo

Karitejevo maslo vsebuje več protivnetnih sredstev, vključno z derivati cimetove kisline. V študiji o karitejevem maslu in njegovih protivnetnih in kemopreventivnih učinkih, objavljeni v Journal of Oleo Science, so raziskovalci ugotovili, da »karitejevi oreščki in karitejeva maščoba (karitejevo maslo) predstavljajo pomemben vir protivnetnih in protitumorskih promocijskih spojin.

Učinkovit v boju proti strijam

Medtem ko stroka ugotavlja, da je edini način, kako resnično zmanjšati strije, zdravljenje z Retin-A ali lasersko zdravljenje, pa po spletu kroži veliko pričevanj ljudi, ki prisegajo na moč karitejevega masla v boju proti strijam. Zaradi obilice vitaminov in zdravilnih učinkovin je moč karitejevega masla zelo verjetna.

Lajšanje ekcemov in aken

Tako ekcemi kot akne zahtevajo previdno zdravljenje, da ne bi poslabšali težav. V obeh primerih je čisti in naravni izdelek boljši kot zdravilo s sintetičnimi sestavinami in dišavami. Glede na ocene je učinkovitost karitejevega masla pri ekcemih in aknah mešana. Nekateri pravijo, da sploh ne deluje. Po drugi strani pa se jih večina strinja, da karitejevo maslo resnično pomaga.

Pri ekcemih se uporabniki radi namakajo v kadi, nato pa še na vlažno kožo nanesejo karitejevo maslo, da obdrži vlago. Za akne predlogi vključujejo nanos tankega filma po čiščenju obraza in nato izpiranje po nekaj urah. Z edinstvenimi lastnostmi se zdi vredno poskusiti.

Daje koži antioksidativni zagon

Karitejevo maslo vsebuje veliko vitaminov A in E ter katehinov in drugih pomembnih rastlinskih antioksidantov, ki lahko kožo zaščitijo pred poškodbami. Obstajajo dokazi, ki kažejo, da estri cimetove kisline v karitejevi maščobi pomagajo tudi pri preprečevanju škode zaradi ultravijoličnega sevanja

Blaži srbenje od pikov žuželk

S svojo protivnetno močjo karitejevo maslo dejansko ublažil otekanje pikov žuželk. Množica ljudi na spletu pra zatrjuje tudi, da preprečuje srbečico na mestu, kjer vas je pičila žuželka.

Karitejevo maslo kot ključni pripomoček pri britju

Poznavalci si še vedno niso enotni. Nekateri prisegajo na karitejevo britje, ker je tako prijetno na koži; drugi pravijo, da ne zagotavlja dovolj blazine za britvico, saj se ne peni. Če imate radi bolj “oljno britje” kot penasto, se obrijte s karitejem. In tudi če za britje uporabite peno, lahko nanašanje kariteja po britju pomiri draženje.

Pomaga pri zamašenem nosu

Študija, objavljena v British Journal of Clinical Pharmacology, je pokazala, da je bilo karitejevo maslo pri zdravljenju zamašenega nosu potencialno učinkovitejše kot nosne kapljice. Karitejevo maslo nanesite v notranjost nosnice s pomočjo kazalca desne roke. (Kar pomeni, da lahko to poskusite tudi doma!)

Dihalne poti tistih, ki uporabljajo karitejevo maslo (v nasprotju s tistimi, ki uporabljajo nosne kapljice ali vazelin), so čiste jasne v 30 do 90 sekundah po nanosu in so ostale take 5 do 8 ur, kar je bolje od drugih metod zdravljenja.

Pri nakupovanju je bolj zaželeno surovo nerafinirano karitejevo maslo ali razred A, saj se pozitivni učinki izdelka zmanjšujejo bolj kot je rafiniran in več kot ima dodatkov. Vedite tudi, da nerafinirano karitejevo maslo ni kot gladki, kremasti losjon. Je nekoliko trši in bolj masten (vendar na dober način) in se ob segrevanju zmehča. Barve se gibljejo od kremasto umazano bele do rumene. Povsem belo karitejevo maslo je bilo najverjetneje že rafinirano.

Kupite karitejevo maslo v trgovini, ki prodaja ekološke izdelke in izdelke, ki so proizvedeni in dobavljeni v pravični trgovini. Prodajalec vam neoporečnost izdelka lahko dokaže s certifikati. Ena takih je tudi spletna trgovina BioKatka.si.

Čeprav se zdi, da so karitejevi oreški varni za alergike, se, če imate alergije na drevesne oreške, pred uporabo kariteja posvetujte s svojim zdravnikom.

Zaključek

Ko boste naslednjič odkrivali nove izdelke za nego kože, boste vedeli, da ne obstajata samo Jojobino olje in Šipkovo olje za nego obraza. Tudi uporaba karitejevega masla za nego kože ima ogromno pozitivnih učinkov.

Preberite še: Prednosti Quencima q10

Categories: Objave drugih

Dušanka Spolenak

Energijska terapevtka in svetovalka, izvajalka energijskih terapij na daljavo in individualnih energijskih terapij v živo ter predavateljica na energijskih delavnicah.