V prejšnjem prispevku smo si ogledali osnovna vprašanja, na katera je treba odgovoriti, še preden razmišljate o vrsti motorja. Danes podrobneje pogledamo konkretne razlike med servo in koračnimi motorji.

Razlike med servo in koračnimi motorji

Operativna načela za servo in odprtozančne koračne motorje so podobna. Vendar pa obstajajo ključne razlike med obema, ki jih morajo inženirji razumeti, preden se odločijo, kateri motor je idealen za izbrano aplikacijo.

V tradicionalnih servo sistemih krmilnik pošlje ukaze pogonu motorja preko impulza in smeri ali analognega ukaza, povezanega s položajem, hitrostjo ali navorom. Nekatere kontrole lahko uporabljajo metodo, ki je v najnovejših kontrolah običajno metoda komunikacije, ki temelji na Ethernetu. Pogon nato pošlje ustrezen tok na vsako fazo motorja. Motor se odzove nazaj do pogona in če je potrebno, krmilnika. Pogon se opira na te informacije, da pravilno namesti motor in pošlje informacije o dinamičnem položaju grede motorja.

Servo motorji se torej štejejo za zaprtozančne motorje in vsebujejo vgrajene dajalnike, pozicijski podatki pa se pogosto napajajo na krmilnik. Ta povratna informacija daje krmilniku več nadzora nad motorjem. Krmilnik do določene stopnje lahko prilagodi operacije, če nekaj ne teče tako, kot bi moralo. Ta vrsta ključnih informacij je prednost, ki je odprtozančni koračni motorji nimajo.

odprtozancni-koracni-motor

Prerez odprtozančnega koračnega motorja (VIR 1)

Povratne informacije

Koračni motorji delujejo tudi na ukazih, ki so bili poslani pogonu motorja (stepper motor driver), in narekujejo razdaljo in hitrost. Po navadi je ta signal ukaz korak in smer. Vendar pa odprtozančni koračni motorji ne morejo zagotoviti povratnih informacij operaterjem. Zato njihovi ukazi ne morejo pravilno oceniti situacije in je prilagoditi tako, da se izboljša delovanje motorja.

Na primer, če navor motorja ni dovolj močen, da bi obvladoval obremenitev, se motor lahko ustavi ali spusti določene korake. Ko se to zgodi, končen cilj ne bo dosežen. Z značilnostmi odprtozančnega koračnega motorja se to netočno pozicioniranje ne bo ustrezno releviralo nazaj na krmilnik, da bi se lahko prilagodilo.

Cena motorja

Razlike med servo in koračnimi motorji so seveda tudi v ceni. Zdi se, da ima servo motor jasne prednosti v smislu učinkovitosti in uspešnosti, zakaj bi torej nekdo izbral koračni motor? Obstaja nekaj razlogov. Najpogostejša je cena. Operativni proračuni so pomembni vidiki pri odločanju o nakupu. Ko so proračuni nizki, je treba sprejeti odločitve za zmanjšanje nepotrebnih stroškov. Ne samo, da se to nanaša na stroške samega motorja, tudi tekoče in nujno vzdrževanje je ceneje za koračne motorje kor servo. Torej, če prednosti servo motorja ne bodo upravičile svojih stroškov, lahko zadostuje standardni koračni motor.

Težavnost uporabe

Zgolj iz vidika delovanja so koračni motorji lažji za uporabo kot standardni servo motorji. Upravljanje koračnega motorja je veliko enostavnejše, tako za razumevanje kot lažje konfiguriranje. Večina bi se strinjala, da če ni razloga za prekomerno zapletene operacije, naj bodo stvari preproste.

servo-motor

Preez servo motorja (VIR 1)

Hitrost motorjev

Prednosti, ki jih ponujajo obe vrsti motorjev, so zelo različne. Servo motorji so idealni, če potrebujete motor s hitrostjo več kot 3.000 rpm (obratov na minuto) in visokim navorom. Vendar pa za aplikacijo, ki zahteva hitrost le nekaj sto rpm ali manj, servo motor ni vedno najboljša izbira. Servo motorji so lahko premočni za aplikacije z nizko hitrostjo.

Koračni motorji so idealna izbira za aplikacije z nizko hitrostjo. Koračni motorji niso le ponovljivi, ko gre za ustavitev, vendar so tudi zasnovani tako, da delujejo pri nizki hitrosti, medtem ko zagotavljajo visok navor. Zaradi te zasnove lahko koračni motorji nadzorujejo in izvajajo omejitve hitrosti. Omejitev hitrosti tipičnih koračnih motorjev je običajno pod 1.000 rpm, medtem ko je ta omejitev pri servo motorjih 3.000 rpm in več včasih celo več kot 7.000 rpm.

VIR (1) Schneider Electric

Categories: AktualnoObjave drugih

Dušanka Spolenak

Energijska terapevtka in svetovalka, izvajalka energijskih terapij na daljavo in individualnih energijskih terapij v živo ter predavateljica na energijskih delavnicah.