Če ste ravno na začetku varilske kariere ali pa razmišljate o prekvalifikaciji poklica, imate odlično priložnost, da se odločite za poklic, ki je pri nas še kako zaželen oz. iskan. Prvi pogoj za to izbiro je seveda, da vas varjenje veseli, v nadaljevanju pa bomo navedli nekaj fascinantnih dejstev, ki vas bodo mogoče dokončno prepričala, zakaj se odločiti za kariero poklicni varilec.

Dejstvo št. 1 – poklicni varilec ne potrebujete univerzitetne izobrazbe

Varjenje je poklicna izbira, ki ne zahteva višje izobrazbe. Varilec je lahko vsak, ima dokončano osnovno šolo in opravi zahtevane tečaje oz. izobraževanja za varilca, lahko pa se udeleži tudi nacionalne poklicne prekvalifikacije. Varilce ocenjujejo predvsem po njihovi usposobljenosti, večina delovnih mest pa zahteva opravljen praktični preizkus varjenja.

za-varjenje-potrebujete-samo-veselje

Varjenje ne zahteva visoke izobrazbe – zgolj veselje do dela.

Dejstvo št. 2 – Varilci lahko izbirajo med številnimi poklicnimi potmi

Varjenje je kariera, ki ponuja več možnosti izbire panog za delo in možnosti napredovanja kot skoraj katera koli druga izbira kariere. Poklicni varilec je potreben v skoraj vseh panogah in tisti, ki želijo napredovati v svoji karieri, to lahko vedno storijo z dodatnim šolanjem. Spodaj je le nekaj primerov področij, na katerih lahko varilci najdejo poklicne priložnosti:

Dejstvo št. 3 – Neverjetne priložnosti za potovanje po celem svetu

Ste vedeli, da se varjenje izvaja povsod, poteka lahko na dnu oceana pa vse do vesolja in povsod vmes! Kot poklicni varilec ni dvoma, da boste imeli priložnost potovati! Tovrstna delovna mesta so običajno zelo dobro plačana in dela nikoli ne zmanjka. Varilci, ki se preživljajo na tak način, so znani kot »cestni bojevniki«, katerih najbolj prepoznavno orožje je nepogrešljiva varilna maska. Življenjski slog »cestnega bojevnika« je kultura in način življenja mnogih ljudi. To je majhna skupnost varilcev in obrtnikov, ki dobesedno živijo na cesti, vsak večer jedo zunaj in so zelo dobro plačani za potovanje po svetu. Nekaj primerov varilnih del, kjer se veliko potuje.

varilec-na-ob-morju

Varite lahko tudi na morju.

Dela v tovarnah, v času, ko so ta zaprta za vzdrževanje

Varilci, ki delajo v tovarnah in industrijskih obratih, ko so ta začasno zaprta, potujejo od mesta do mesta in pomagajo panogam, da lahko kasneje obratujejo brez težav. Taka vzdrževalna dela običajno trajajo od nekaj dni do nekaj mesecev. Za večino varilcev, ki opravljajo tovrstna dela, potovanje poteka približno v krogu 1000 km od njihovega doma. Varilci, ki delajo npr. v zaporih, običajno šest mesecev v letu preživijo na cesti, ostalih šest mesecev pa si vzamejo prosti čas. Ni slabo, kajne?

Gradnja in popravila ladij

V ladjedelniški industriji dejansko obstajajo skupnosti, namenjene varjenju zaradi potrebe po usposobljenih varilcih. Ladjedelnice vedno najemajo varilce, znane kot “neodvisni izvajalci”, ki zapolnijo delovna mesta pri velikih pogodbah. Ladjedelnice ponujajo celo programe vajeništva za varilce in monterje. Vrste ladij, na katerih lahko delate, segajo od posebnih raziskovalnih plovil do letalonosilk. Ljudje, ki delajo v ladjedelnicah, običajno potujejo v pristanišča, kjer je treba opraviti delo. Delo v ladjedelnici lahko traja od nekaj tednov do nekaj let, odvisno od tega, koliko ladij je treba zgraditi. Potovanja v tej panogi so po vsem svetu. Nekateri varilci, ki so specializirani za gradnjo in popravila ladij, letno potujejo po svetu. En teden ste morda v ZDA, naslednji pa na Japonskem. Pri delu v ladjedelništvu nikoli ne veste, kje boste čez en mesec.

Podpora vojski

Vojska vedno potrebuje varilce, ki podpirajo čete. Vojaška podporna varilna dela običajno vodijo pogodbena podjetja, specializirana za gradnjo infrastrukture in popravilo vojaške opreme. Nekatere vrste opravljenih del so gradnja cevovodov, popravilo rezervoarjev in opremljanje vojaških vozil. Varilci, ki opravljajo tovrstna dela, se lahko znajdejo tako blizu kot je domače mesto pa vse do krajev, kot sta Afganistan in Guam. Bližnji vzhod je nevaren kraj za varilce, a višina plačila je temu primerna!

Vzdrževanje in popravila na križarkah

Življenje je lahko dobesedno križarjenje, ko vzdržujete in popravljate potniške ladje. Ta vrsta dela zahteva, da varilec živi na ladji, medtem ko potuje po svetu. Eden od pogojev dela na križarki je, da varilci opravljajo svoja dela, ko je ladja na morju. Delo na križarki pomeni, da ste lahko vsak teden v novi državi. Varilci, ki delajo na potniških ladjah, niso samo dobro plačani, temveč imajo na voljo tudi brezplačno namestitev, hrano ter življenjski slog, ki ga večina ljudi doživi le enkrat v življenju, če ga sploh.

varilec-na-krizarki

Odlična izkušnja bo variti na križarki.

Nameščanje cevi oz. cevovodov

Varilci cevovodov potujejo povsod, kjer se cevovodi nameščajo ali popravljajo. Tovrstno delo pogosto zahteva življenje v oddaljenih krajih, kot so ozemlja Kanade in Aljaske. Varilci cevovodov potujejo, dokler projekt zahteva. V nekaterih primerih bodo družbe varilce odpeljale v državo na delo in potem iz nje na dopust in nazaj.

Moto športi

Vsi pravi moški poznate različne motošporte, vključno s Formulo 1. Pa ste vedeli, da dirkaške ekipe najemajo varilce, da potujejo z njihovo ekipo? Kakovostno varjenje je pomembna dejavnost za vsak moto šport, saj so vsi kovinski elementi izdelani po meri. Dirkalne ekipe NASCAR recimo svoje avtomobile dobesedno izdelujejo iz nule in tako posledično zahtevajo veliko varjenja in izdelave kovin.

varjenje-v-moto-sportu

Omislite si delo v moto športih in potujte z ekipo.

Varjenje pod vodo

Varilci lahko delajo tudi na dnu svetovnih oceanov. To je visoko specializirana veščina, ki vas lahko popelje na mesta, ki jih še nihče ni bil. Podvodni varilci potujejo po svetu, od enega delovnega mesta do drugega. Vedno je povpraševanje po usposobljenih podvodnih varilcih, ki so pripravljeni potovati. Podvodni varilec mora obiskovati komercialno šolo potapljanja, kjer lahko varite pod vodo v samo enem letu.

Dejstvo št. 4 – vedno obstaja povpraševanje po visoko kvalificiranih varilcih

Varjenje je ena redkih poklicnih odločitev, za katero obstaja visoko povpraševanje. Ker so varilci potrebni v skoraj vseh panogah, jim to omogočajo prožnost pri zamenjavi panoge, ne da bi zamenjali kariero. Soočimo se z dejstvi; večina poklicnih odločitev ima vzpone in padce. Varjenje pa ima neskončne priložnosti, ki še naprej spodbujajo povpraševanje. In ja, poklicni varilec lahko zelo dobro zasluži!

Dejstvo št. 5 – poklicni varilec lahko kot zasluži kot zdravnik ali odvetnik

Ste vedeli, da lahko visoko usposobljeni varilec zasluži plačo zdravnika ali odvetnika? Varjenje je eno redkih veščin, ki vam lahko prinese visok dohodek brez univerzitetne diplome.

varilec-lahko-zasluzi-vec-kot-zdravnik

Če ste odlični v varjenju, lahko zaslužite kot zdravnik ali več.

Koliko lahko zaslužijo varilci?

Veliko vprašanje, ki ga mnogi želijo vedeti, je: Koliko lahko varilci zaslužijo? Visoko usposobljeni varilci, ki so pripravljeni potovati in / ali delati v nevarnih razmerah, lahko letno zaslužijo več kot 80.000 EUR!

  • Pri varjenju pa se plače zelo razlikujejo. Vse je odvisno od tega, kako spretni ste in kako daleč ste pripravljeni potovati.
  • V lokalni industriji običajno ne boste zaslužili veliko ali pa bodo za visoko plačo zahtevali veliko spretnosti.
  • Po drugi strani pa, če se kot študent naučite variti cevi in ste pripravljeni potovati, so plače skoraj predobre, da bi lahko bile resnične.
  • Kot poklicni varilec je vaša kariera takšna, kot si jo ustvarite. Na leto lahko zaslužite minimalno plačo ali pa svojo kariero vzamete resno in stremite na najvišje kar lahko.
  • Varjenje je poklicna izbira, ki nagradi tiste, ki želijo biti najboljši in so pripravljeni potovati po svetu, da bi zaslužili največ. (1)

Dejstvo št. 6 – varjenje je najbolj varna izbira za prihodnost

Potrebujemo alternativne vire energije, vendar trenutno nihče ne ve, kateri vir zelene energije bo »zmagal«. Sindikat zaskrbljenih znanstvenikov povedal sledeče o alternativnih virih energije.

“Nobena rešitev ne more zadovoljiti prihodnjih potreb naše družbe po energiji. Odgovor je namesto tega v družini raznolikih energetskih tehnologij, ki imajo skupno nit: ne izčrpavajo naših naravnih virov ali uničujejo našega okolja. Tehnologije obnovljive energije izkoriščajo naravne cikle in sisteme, spreminjajoč vedno prisotno energijo okoli nas v uporabne oblike. ”

Kot varilec ni pomembno, kateri viri energije bodo zmagali. Varilci bodo potrebni ne glede na to, kaj je zgrajeno, dokler je iz kovine in je za to potrebna varilna žica. Ne glede na to, katera tehnologija bo prevladala, bo potrebno varjenje.

varilec-poklic-prihodnosti

Kot varilec boste imeli vedno delo.

Dejstvo št. 7 – obeti za kariere varilce v prihodnosti so izjemne

Varilci so bili vedno zelo iskan poklic. Ni pomembno, kaj počne gospodarstvo, če obstaja panoga, ki uspeva. Kot varilec lahko v trenutku spremenite panogo, ne da bi spremenili kariero. V zadnjih letih je prišlo do recesije, ki je močno prizadela številne kariere, vendar so se varilci preprosto preusmerili na delo v ladjedelniški industriji. Nedavna vojna je sprožila razcvet obrambnih izdatkov in varilci so pomemben del te delovne sile.

Če pogledamo v prihodnost, določena infrastruktura že desetletja propada in veliko denarja namenjamo razvoju alternativnih virov energije. Poklicni varilec je glavni del te industrije. Ni pomembno, ali se gradi mostove, jedrske elektrarne, vetrnice ali gre za vrtanje nafte. Varilci bodo potrebni, dokler bo svet potreboval energijo, infrastrukturo in obrambne izdelke. Gre le za to, da svetovno gospodarstvo ne more preživeti brez tehnologije varjenja. Obeti za varilce v prihodnosti so videti vedno boljši, medtem ko druge možnosti poklicne poti izginjajo.

VIR (1) Dejstva o karieri varilca

Categories: Objave drugih

Dušanka Spolenak

Dušanka Spolenak

Energijska terapevtka in svetovalka, izvajalka energijskih terapij na daljavo in individualnih energijskih terapij v živo ter predavateljica na energijskih delavnicah.