Običajno se koračni motorji upravljajo s pomočjo digitalnih krmilnikov. Na voljo je kar nekaj različnih vrst krmilnikov za različne aplikacije. Med drugimi tudi USB krmilniki, npr. Stepper motor controller Polabs. S pravilnim upravljanjem namreč dosežemo pravi položaj. To naredimo tako, da se motorji upravljajo v sinhronizaciji z gonilniki in impulzom izhodnega signala iz krmilnika.

stepper-motor-controller-polabs

Zakaj koračni motorji

Sposobnost koračnih motorjev, da zmanjšajo vibracije in proizvajajo visok navor pri nizki hitrosti, je kot nalašč za aplikacije, ki jih je treba hitro postaviti tudi na kratki razdalji. Nekatere izmed priljubljenih vrst koračnih motorjev lahko vključujejo koračne motorje z enosmernim tokom z gonilnikom in izmenične koračne motorje z gonilnikom skupaj z le koračnimi motorji. Z lahkoto lahko pomagajo pri doseganju natančnega položaja, tako da jih zavrtite pod pravim kotom in uporabite impulzne signale za nadzor njihove hitrosti. Kompaktno ohišje koračnega motorja ustvarja velik navor, ki velja za idealnega za hiter odziv in povečanje hitrosti.

Ti motorji so mehansko zasnovani tako, da obdržijo svoj položaj ob ustavitvi s pomočjo gonilnika, kar jim omogoča uporabo v številnih aplikacijah.

Kako delujejo

Delovanje koračnega motorja je lahko zapleten v primerjavi z običajnim enosmernim motorjem. Za napajanje teh motorjev v različnih fazah in njihovo obračanje je pomembno, da pravočasno in zaporedno uporabite koračne krmilnike. Gonilniki koračnih motorjev so pritrjeni na majhne osnovne plošče, kar olajša njihovo uporabo. Na trgu so na voljo različne vrste plošč za različne vrste gonilnikov koračnih motorjev. Med njimi lahko izberete tako, ki bo zadostila vašim potrebam.

Vrste plošč za gonilnike

Enostaven unipolarni gonilnik

Čeprav je tovrstne gonilnike koračnih motorjev mogoče uporabiti za obračanje unipolarnih motorjev z uporabo nekaterih tranzistorjev, ki se v korakih ali fazah napajajo samo z vklopom in izklopom.

primer-unipolarne-plosce

Shema unipolarnega gonilnika (VIR 1)

Enostaven dvojni „H most“ gonilnik

To vrsto gonilnika koračnega motorja lahko uporabite za pogon bipolarnega motorja s H mostom, tako da se tok lahko obrne na faze. Čeprav jih je nekoliko težko zgraditi, je zaradi razpoložljivosti številnih čipov H mostu to preprosto.

Adafruit Motor Shield V2

Tovrstni gonilniki koračnih motorjev so nadgrajena različica osnovnih krmilnikov. Temeljijo na L293D in uporabljajo dva gonilnika TB6612 MOSFET za krmiljenje motorja V2. Zagotavljajo dvojno zmogljivost toka za učinkovit vklop motorja tudi pri zelo nizki napetosti. Vsak ščit na tej voznikovi plošči lahko poganja do dva koračna motorja s pomočjo 4 polnih H mostov in 2 gonilniških čipov, ki jih vsebuje. Namenski gonilniški čip PWM z vmesnikom I2C pomaga pri povezovanju gonilniških čipov te koračne gonilniške plošče.

Napredni CNC krmilniki

Krmilniki koračnega motorja te vrste vključujejo krmilnike TinyG CNC in gShield, ki vam omogočajo, da uživate v zmogljivostih, kot jih imajo krmilniki koračnih motorjev na industrijski ravni. Gonilniki s konstantnim tokom so med glavnimi lastnostmi te gonilniške plošče za uglaševanje vaših koračnih motorjev za zagotavljanje največje hitrosti in navora. 4-motorni izhodi in vgrajeni interpretator kode G, ki je vgrajen v TinyG CNC, so popolna rešitev za majhne in srednje velike CNC stroje s 4 osmi. Te visokozmogljive plošče priporočamo izkušenim uporabnikom. Njihovo delovanje je namreč bolj zapleteno od drugih zgoraj opisanih gonilnikov koračnih motorjev.

VIR (1) My Practic

Categories: AktualnoObjave drugih

Dušanka Spolenak

Energijska terapevtka in svetovalka, izvajalka energijskih terapij na daljavo in individualnih energijskih terapij v živo ter predavateljica na energijskih delavnicah.