Veliko stvari lahko povzroči težave, ki vplivajo na življenjsko dobo potrošnega materiala pri CNC plazemskih napravah. Odpravljanje teh težav je lahko dolgotrajno, zlasti za začetnike pri plazemskem rezanju. V današnjem prispevku preverimo seznam nekaterih pogostih težav in rešitev, ki vplivajo na plazemski potrošni material, predvsem na življenjsko dobo elektrod in šob.

Višina (Torch Height Control)

Višina gorilnika ne vpliva le na kakovost rezanja, ampak tudi na življenjsko dobo potrošnega materiala. Od začetne višine vboda do višine reza je treba vzdrževati ustrezno razdaljo. To bo preprečilo poškodbe potrošnega materiala zaradi udarca brizganja, raztezanja loka ali trka gorilnika.

Na srečo večina sodobnih CNC rezalnih sistemov uporablja 2 bistvena sistema.

  • Prvi je nadzor višine gorilnika ali THC (Torch Height Control), kjer npr. uporabite Poscope Torch Control,
  • drugi pa je nadzor nad višino ločne napetosti AVHC ( Arc Voltage Height Controls), ki samodejno vzdržuje začetno višino. Ta je nastavljena s parametri, vnesenimi na začetku, ki z vzorčenjem napetosti vzdržujejo ustrezno višino gorilnika v celotnem rezu. Trik je v tem, da operater vnaprej izbere pravilne parametre, ki ustrezajo potrošnemu materialu in materialu za rezanje.

Poscope Torch Control

Uporaba ustreznega potrošnega materiala

Ena najpogostejših težav, s katero se srečujejo uporabniki, je posledica napačne izbire potrošnega materiala. Vedno dvakrat preverite rezalno karto in številke delov, da se prepričate, ali se VES potrošni material ujema. Neustrezni plazemski potrošni material skoraj vedno povzroči prezgodnjo okvaro in slabo kakovost reza.

Napačno nastavljeni parametri rezanja

Sodobni CNC stroji za rezanje s plazmo zahtevajo veliko različnih nastavitev, kot so jakost toka, napetost loka, hitrost rezanja itd. Operater mora le izbrati niz parametrov, CNC pa bo samodejno ustrezno prilagodil vsako nastavitev. Trik je v tem, da se prepričate, da se parametri ujemajo z materialom, ki ga režete, in ustreznim potrošnim materialom.

Hladilno sredstvo

Hladilno sredstvo je še ena zelo pomembna sestavina za dolgo življenjsko dobo potrošnega materiala. Uporaba ustrezne hladilne tekočine je ključnega pomena, nikoli ne uporabljajte sredstev proti zmrzovanju za vozila; ti izdelki imajo dodatke, ki poškodujejo hladilni sistem in plazemski gorilnik. Mešanice hladilne tekočine z večjo vsebnostjo destilirane vode podaljšajo življenjsko dobo elektrod, ker voda učinkoviteje odvaja toploto.

Višje ravni glikola pomagajo preprečiti zmrzovanje. Pretok hladilne tekočine je prav tako pomemben za življenjsko dobo elektrod. Običajno mora hladilni sistem črpati vsaj skoraj 4 1itre na minuto, po možnosti pa isto količino v 45 sekundah. Sistem brez ustreznega pretoka hladilne tekočine bo hitro povzročil pregrevanje elektrod in posledično okvaro.

plazemski potrošni material

Primer potrošnega materiala plazemskega rezalnika (VIR 1)

Plin

Plin ima ključno vlogo v procesu plazemskega rezanja. Poleg tega, da potisne lok skozi odprtino šobe, plin pomaga ohraniti šobo hladno. Nezadosten pretok plina povzroči, da se šoba hitro pregreje in se lahko stopi. Poleg tega mora biti plazemski plin čist ter brez vlage in olja. Nečistoče v plinu lahko povzročijo nalaganje usedlin, kar povzroči blokade in dvojni lok.

Poskrbite za plazemski potrošni material

Življenjsko dobo potrošnega materiala je torej mogoče enostavno podaljšati le s preverjanjem nekaterih preprostih stvari, na primer s primerjanjem ustreznega potrošnega materiala in parametrov z materialom, ki ga režete. Ali z vzdrževanjem hladilne tekočine in plinov, pri čemer se prepričajte, da so čisti in delujoči. Za plazemski potrošni material so prav tako pomembne dodatne karakteristike, kot je pravilno delujoč nadzor višine gorilnika (THC).

VIR (1) MultiCamCanada

Categories: AktualnoObjave drugih

Dušanka Spolenak

Energijska terapevtka in svetovalka, izvajalka energijskih terapij na daljavo in individualnih energijskih terapij v živo ter predavateljica na energijskih delavnicah.