Ko gre za naše otroke navadno vedno želimo, da imajo za svoj rojstni dan čudovito in slastno rojstnodnevno torto. Seveda, če se jo lotimo izdelovati doma potrebujemo kup pripomočkov za izdelavo biskvita, kreme, ganaša, na koncu pa trčimo ob zid, ko pridemo do glavnega dela – okrasitev torte! Preprosta okrasitev torte ne pomeni, da torta ni okrašena ali je minimalistično okrašena.

Dilemo lahko razrešijo kar naši najmlajši, ki nam predlagajo, s čim bi lahko okrasili torto. Seveda njihova domišljija nima meja, vendar vseeno lahko dobimo predstavo o tem, kako bi torto okrasili.

ideja za okrasitev torte

Navadno so njihove želje zelooo velike, kar pa ne pomeni da preprosta okrasitev torte ni možna. Samo ideje je potrebno imeti. Oglejmo si torej, kako bi izgledala preprosta okrasitev torte. Smatramo torej, da je torta že sestavljena, manjka pa nam le okrasitev. Poglejmo torej najprej, kje lahko dobimo ideje za okrasitev torte, še prej pa kako se lotimo krašenja torte.

Kje dobiti ideje za preprosto okrasitev torte?

Socialna omrežja in forumi

Najprej si lahko pomagamo tako, da si ogledamo primere okrasitev tort, ki so na voljo na socialnih omrežjih. Tu naj omenimo Pinterest in Instagram, ki sta socialni omrežji s fotografijo na prvem mestu. Tu si lahko ogledate, kako izgleda vsaka okrasitev torte, pa naj bo to preprosta okrasitev torte ali zapletena, umetniška ipd.

Pinterest ali Instagram sta omrežji z velikim številom aktivnih uporabnikov, zato naj bo to vaša odskočna deska za raziskovanje in ustvarjanje skice, kako naj bi vaša torta izgledala. Seveda se lahko vključite tudi na kakšen specializiran forum, kjer sodelujoči podajajo ideje o ustvarjanju tort.

Okrasitev torte - rezultati na Googlu že obljubljajo veliko slikovnega materiala.

Okrasitev torte – rezultati za poizvedbo “okrasitev torte” na Googlu že obljubljajo veliko slikovnega materiala.

Sedaj, ko imate ideje, lahko greste na drug korak, ki navadno zajema tehnike krašenja torte. Ne glede na to, da bo vaša torta okrašena preprosto, je tehnika nanašanja npr. čokoladne glazure izredno pomembna. Če je ne boste nanesli pravilno bo torta, namesto da bi bila gladka, izgledala hrapava in neprofesionalna. Navadno se glazura za torto uporablja na tortah, ki so izdelane s silikonskimi modelčki, tako da imejte tudi to v mislih.

Če pa tehnik ne poznate dobro (npr, obmazovanje, glajenje, glaziranje ipd), si oglejte naslednjo rešitev.

Specializirane skupine na Facebooku

Seveda pa na socialnih omrežjih, npr. na Facebooku, obstajajo tudi specializirane skupine, ki članom pomagajo iz zagat. Potrebno je poudariti, da so npr. zaprte skupine nekako bolj kvalitetne od odprtih skupin. Člani si navadno med seboj pomagajo, se vzpodbujajo in svetujejo kako izvesti okrasitev. V odprtih skupinah pa so zbrani “vsi”, ki reklamirajo, spammajo ali preprosto povedano vedno komentirajo, tudi če nimajo ničesar za povedati.

Nasprotno pa so zaprte skupine na FB-ju veliko bolj kakovostne. Člani si med seboj pomagajo in tudi nudijo pomoč, če npr. ne veste, kje bi določene dekoracije, pripomočke ali ostale surovine lahko kupili. Usmerijo vas lahko dobesedno na stran posameznega produkta, svetujejo vam kako določeno sestavino uporabiti in na kaj je potrebno pri uporabi paziti.

Tortopekarce so ena izmed najbolj aktivnih skupin na Facebook-u.

Tortopekarce so ena izmed najbolj aktivnih skupin na Facebook-u. Želja moderatorjev skupine pa je, da tukaj ne sodelujejo popolni amaterji ampak tisti, ki vedo vsaj nekaj malega o tehnikah in izdelavi tort. Izredno sproščeno okolje ponuja številne odgovore glede okraševanja torte.

Med njimi so tudi blogerke oziroma profesionalne svetovalke, ki sicer “favorizirajo” določene spletne trgovine, vsekakor pa so vsebina, nasveti in vsi namigi primerljivi z najboljšimi idejami, ki so navadno znane le v profesionalnih slaščičarnah. Seveda mnoge izmed sodelujočih izdelujejo torte v svojih slaščičarnah in veljajo takšne informacije za boljše, kot pa za tiste iz trgovin za slaščičarske pripomočke.

Kako se lotiti okraševanja torte? S skico!

Ko torej zberete vse izdelke, s katerimi boste izvedli preprosto okrasitev torte, poskušajte pred izvedbo torto skicirati. Izlijte torej svoje misli na papir. Pomagajte si z idejami, ki ste jih našli na Pinterestu ali Instagramu in vse te informacije združite v narisano skico na papirju.

Skica vam bo v izredno pomoč pri sestavljanju dekoracije. Hkrati pa jo lahko še vedno dodelate ali spremenite, če vam ni čisto všeč.

Primer skice in končnega izdelka z okrasitvijo.

Primer skice in končnega izdelka z okrasitvijo.

Seveda je preprosta dekoracija torte mogoča tudi brez skice, lahko pa se vam bo zgodilo, da vam bodo ravno takrat zmanjkale čokoladne kapljice za izdelavo čokoladne dekoracije. Skica pa vam omogoča izdelati tudi podroben seznam stvari, ki jih potrebujete za dekoracijo torte.

S seznamom pa se nato odpravite “na lov” za dekoracijami, pripomočki in ostalimi stvarmi, ki jih potrebujete.

Obisk slaščičarske trgovine ali naročilo na spletu?

Slaščičarske trgovine so največkrat odprte med delavniki in tam si lahko ogledate številne dekoracije, s katerimi bo preprosta okrasitev torte še lažja. Če pa nimate časa v času odprtja slaščičarske trgovine, si lahko njihovo ponudbo največkrat ogledate kar na spletu.

Pred kratkim je svoja vrata odprla nova spletna slaščičarska trgovina, kjer lahko kupujete velika pakiranja krem in dekoracij, hkrati pa so specializirani tudi za ponudbo za manjše, amaterske slaščičarje in slaščičarke. Nudijo tudi različne slaščičarske pripomočke, pa tudi večje stroje za profesionalno uporabo. Gotovo bo preprosta okrasitev torta tako še lažja, saj lahko določene artikle naročite kar preko spleta, kurirska služba pa vam jih nato dostavi direktno na dom.

Primer čokoladnih dekoracij

Primer čokoladnih dekoracij v spletni trgovini.

Vsekakor lahko obisk katerekoli slaščičarske trgovine izkoristite tudi za vprašanja o okrasitvi torte. Preproste nasvete o tem boste dobili v prav vsaki trgovini, še boljše pa bo če nasvete poiščete na spletni strani posamezne trgovine. Večina namreč na svojih spletnih straneh ponuja nasvete, recepte in prikaze izdelovanja, ki se navezujejo na surovine ali pripomočke, ki jih imajo v ponudbi!

Če dekoracij ne najdete v specializiranih trgovinah lahko še vedno poskusite v navadnih trgovinah. Večji trgovski centri, še posebej npr. Spar, Mercator pa tudi Hofer in Lidl imajo navadno vzpostavljen pravi “kotiček” z imenom “Vse za peko“. Tu lahko najdete tudi manjša pakiranja dekoracij, ki so idealna, če je vaš cilj preprosta okrasitev torte.

Kaj pa če dekoracij ne najdete? Izdelajte jih sami!

Če pa dekoracij, ki ste jih iskali niste našli, potem nimate druge možnosti, kot da jih izdelate sami. Če mislite, da je to težje delo, boste zagotovo veseli, ko se o okrasitev torte spremenila v pravo umetnijo, ko boste končali. Vsekakor pa imejte v mislih, da ravno vseh dekoracij ne morete izdelati v zadnjem trenutku.

Čokolada pa ponuja možnost! Jedilna čokolada je namreč dosegljiva v večini trgovin, je dokaj lahka za obdelavo in je odlična za izdelavo čokoladne dekoracije.

Preprosta okrasitev torte pomeni, da jo hitro izdelate. To naj ne bo izgovor za šlampasto ali estetsko nedodelano dekoracijo. In ena izmed dekoracij, ki jo lahko izdelate hitro in enostavno je čokoladna dekoracija. Vse kar potrebujete zanjo je čokolada v kapljicah ali diskih (brez skrbim tudi navadna čokolada za peko iz Hoferja bo čisto ok) in ogled spodnjih nekaj videov. Videli boste, da lahko preprosto dekoracijo za torte izdelate tudi s čisto vsakdanjimi kuhinjskimi (ali tudi ne čisto kuhinjskimi) pripomočki.

Takšna dekoracija je odlična rešitev in z njo dekorirane torte bodo izgledale zanimivo in unikatno, obenem pa bodo vseeno okrašene.

Čokoladna dekoracija se seveda lahko tudi smiselno uporabi za dekoriranje manjših tortic, lahko pa okraske tudi shranite. Pri tem pa bodite pazljivi. Če jih boste shranili na prehladnem oziroma premrzlem mestu, se bo površina čokolade “posivela” in ne bo izgledala lepa za dekoriranje.

Okrasitev torte – končno!

Vsekakor poskrbite, da boste pred krašenjem imeli torto in vse dekoracije ohlajene. Največ težav se pojavi zaradi tega, ker npr. smetana za stepanje ni primerno ohlajena. Vsaka napaka pa vam v tem zaključnem delu lahko zniža motivacijo in vam povzroči kakšen siv las več.

Ko ste torej zbrali vse svoje dekoracije na kupu, si pripravite pult v kuhinji in začnite. Na vidno mesto si tudi namestite skico, ki vam bo v pomoč pri pravilnem zaporedju dodajanja posameznih dekoracijskih elementov na torto.

Ko boste okrasitev torte končali, jo spet spravite na hladno, kjer naj počaka do trenutka, ko jo opremite s svečkami in svojemu slavljencu zapojete “Vse najboljše!” Vsekakor pa lahko po prebranem vidite, da je dobra predpriprava bolj pomembna od postavitve češnje na torti!

1 – Cakes Step By Step

Categories: AktualnoObjave drugih

Dušanka Spolenak

Energijska terapevtka in svetovalka, izvajalka energijskih terapij na daljavo in individualnih energijskih terapij v živo ter predavateljica na energijskih delavnicah.