Zdi se, da je sistem za nadzor višine pri CNC (THC – torch height control) pri plazemskem rezanju razmeroma enostaven koncept. Na žalost obstaja veliko faktorjev, ki lahko vplivajo na nadzorovano razdaljo med ploščo in gorilnikom.

V nadaljevanju preverimo 4 najbolj pogoste.

Sprememba hitrosti rezanja

Ko se stroj upočasni, da bi izrezal majhno luknjo ali zapleten del programa rezanja, plazemski gorilnik nadaljuje z rezanjem z dano izhodno močjo. Nižja hitrost učinkovito podaljša lok (širši rez, plazemski lok se mora razširiti, da doseže ploščo), kar povzroči, da nadzor višine gorilnika (npr. PlasmaSens torch height control) premakne gorilnik bližje plošči. S tem ohrani ustrezno napetost loka. Pogosto se gorilnik potopi in pride v stik s ploščo.

plasmasens torch height control

Nihanje tlaka plina

Ker lok sledi toku ioniziranega plina, bodo kakršne koli spremembe tlaka ali pretoka plina vplivale na upornost loka. To lahko povzroči dvig ali spuščanje gorilnika, da se kompenzira sprememba napetosti/upora.

Prečkanje roba

Prečkanje vreza na vstopni in izhodni točki blizu konca reza bo povzročilo trenutni dvig napetosti obloka (plazemski lok sega skozi že prerezan rez, da najde kovino). To bo povzročilo konec potopa.

Težave s časom

Če je napetost obloka še vedno aktivna na koncu reza, ko se gibanje rezalnega stroja upočasni, se bo napetost obloka povečala in THC bo želel potopiti gorilnik v ploščo.

Obraba elektrode

Ker se na elektrodi gorilnika zabeleži več časovnih in rezalnih ciklov, se v hafnijevem oddajniku tvori obrabna jama. Ker je ta del elektrode točka, na katero se lok pritrdi, in se meri napetost obloka, pričakujte, da bo zaradi obrabe elektrode gorilnik deloval bližje plošči, ko se obrabijo potrošni deli. Jamica v elektrodi gorilnika bo povzročila, da bo gorilnik deloval bližje plošči, kar bi lahko povzročilo slabo kakovost reza in trke plošč.

Pomembne lastnosti, ki jih sistem nadzora višine mora imeti

Krmiljenje napetosti obloka za enakomerno višino rezanja je ključnega pomena za kakovost reza. Vendar je prav tako pomembno, da ima THC sposobnost natančno najti površino plošče pred vsakim ciklom rezanja in da se lahko umakne priporočeni višini preboda pred vžigom plazemskega loka. Ta je različna za vsako vrsto materiala, debeline in stopnje moči.

Ko se lok zažge in je prebod končan (različen čas za vsako vrsto materiala, debelino in stopnjo moči), je pomembno, da se gorilnik hitro indeksira na višino reza (spet različno za vsako vrsto materiala, debelino in stopnjo moči). Plazemski lok se stabilizira, preden pride iz odpadnega svinca v in na dejanski profil rezanja. Na koncu cikla rezanja je ključnega pomena, da se regulacija višine gorilnika hitro umakne. Tako se prepreči trk z morebitnim “nagnjenim” predhodno odrezanim delom na plošči pri prehodu na naslednji rez.

Sklep

Danes so na voljo sistemi za nadzor, ki so skoraj popolnoma pregleden del CNC plazemskega rezalnega stroja. V mnogih primerih operater ne prilagaja višine, vendar je sistem THC natančno nastavljen vsakič, ko se uporablja. Ti najnovejši sistemi sodelujejo neposredno s plazemskim sistemom, CNC krmiljenjem rezalnih strojev, pa tudi s programsko opremo CAM, ki povezuje vse te komponente s preprostim kablom. Prednosti te nove tehnologije vključujejo daljšo življenjsko dobo potrošnega materiala, boljšo kakovost reza, večjo prepustnost, pa tudi lažje dela operaterja.

VIR (1) Youtube

Categories: AktualnoObjave drugih

Dušanka Spolenak

Energijska terapevtka in svetovalka, izvajalka energijskih terapij na daljavo in individualnih energijskih terapij v živo ter predavateljica na energijskih delavnicah.