Koristni priročnik, s katerim boste razumeli osnove o Nevron IPTV

IPTV je nov svet. Spoznanje in pogovarjanje o tem novem svetu televizije, je skoraj večje odkritje, kot takrat, ko je Columb prvič prišel v Ameriko. Za vsako informacijo in vir, ki ga preberete, se pojavi deset novih vprašanj. Ena stvar pa je zagotovo to: IPTV je prihodnosti in zato je še toliko pomembneje, da poznamo vsaj osnove o Nevron IPTV.

Da, danes se izraz IPTV res veliko uporablja. Ali veste, kaj to sploh pomeni? Ali še bolje: ko enkrat približno veš, kaj pomeni, ali se tudi zavedaš, kaj sploh je IPTV?

Začnimo s tem: IPTV pomeni internetno televizijo.

osnove o Nevron IPTV

IPTV je prihodnosti in zato je še toliko pomembneje, da poznamo vsaj osnove o Nevron IPTV.

Kaj je IPTV?

IPTV je dostava televizijskih vsebin z uporabo signalov, ki temeljijo na internetnem protokolu (IP). Se pravi, da signal več ne potuje preko tradicionalnih zemeljskih, satelitskih in kabelskih televizijskih omrežij.

Preprosto povedano, IPTV je način prenosa signala, ki omogoča ogled televizije. Obstaja nekaj razprav o terminologiji in kaj pomeni IPTV in v čem se sploh razlikuje od OTT. Lahko rečemo, da obstajajo tri različne vrste IPTV:

  1. Naročniški video na zahtevo (VOD) – Storitve, kot so Netflix, Hulu ali Amazon Video Prime, omogočajo, da iz svoje “knjižnice” izberete televizijski program ali film, ki ga želite gledati.
  2. Video na zahtevo, ki temelji na oglaševanju (AVOD) – Večina večjih ponudnikov televizije po svetu, že ponuja svoje vsebine, z uporabo spletnega predvajalnika ali aplikacije. Takšen predvajalnik ali aplikacija omogoča ogled vsebin, ki so bile predvajane v prejšnjem tednu. Dober primer je, na primer BBC iPlayer* (ki je na žalost na voljo samo v Združenem kraljestvu).
  3. Live IPTV – Ta izraz se nanaša na možnost gledanja televizije na internetu, ko se le ta redno predvaja “v živo”.
Kako lahko pridobim IPTV?

IPTV  lahko pridobite v kateri koli obliki. Z uporabo računalnika in uporabo spletnega brskalnika ali pa, če želite uživati ​ob zaslonu v vaši dnevni sobi, s pomočjo IPTV Set Top Box naprave. IPTV je mogoče dostaviti kar preko javnega internetnega omrežja. Ta oblika oddajanja (ker je ponujena prek ponudnika internetnih storitev), običajno spada v “sivo” območje. Običajno pa se uporabi HTTP protokol, spremenjena oblika HTTP ali pa zaprto omrežjem, ki ga ponuja ISP. V tem primeru prenos podatkov ne poteka preko javnega internetnega omrežja. Da se poskrbi za najboljšo izkušnjo, se signal preko ponudnikovega omrežja, prenese neposredno do vašega doma.

Kako dober je IPTV?

VOD storitve, ki jih lahko preprosto dobite in so na voljo preko javnega interneta, so na primer Netflix*, Amazon Prime Video*, Hulu* in še kakšna. Ponujajo najboljšo kakovost slike in prenos vsebin do ločljivosti 4K.

Ali je uporaba IPTV zakonita?

Je in to popolnoma. IPTV tehnologija je zakonita v praktično vseh svojih oblikah. Zamislite si to: ali bi BBC imeli svojo aplikacijo iPlayer, če to ne bi bilo zakonito?

Če rečete, da je IPTV nezakonit, je enako, kot če rečete, da je, ker omogoča brskanje, nalaganje in prenašanje, tudi Google Chrome nezakonit. Potem je tudi Facebook “piratstvo zatočišče”, ker nekateri člani izkoriščajo funkcijo “prenosa v živo” za predvajanje športnih dogodkov.

IPTV ni tehnologija, ki je nezakonita. Vse je odvisno od tega, kar se potrošnik odloči gledati in na kak način to počne.

Ogled vsebin “v živo” na uradni spletni strani ponudnika: LEGALNO
Ogled naročniške televizijo brez plačila naročnine: NELEGALNO


Dušanka Spolenak

Dušanka Spolenak

Energijska terapevtka in svetovalka, izvajalka energijskih terapij na daljavo in individualnih energijskih terapij v živo ter predavateljica na energijskih delavnicah.