Ne glede na to, da se nahajamo v vročih poletnih mesecih je že danes treba misliti na hladno zimo in razmišljati o tem, kako bomo ogrevali naš dom. Sploh če bi radi namestili nov način ogrevanja ali pa ste se ravno preselili v nov dom, je treba izbrati tako vrsto ogrevanja, ki bo za vaš objekt najbolj učinkovita in stroškovno najbolj ugodna.

Dva najbolj priljubljena načina za ogrevanje naših domov sta namestitev IR panelov ali toplotne črpalke. Ta dva načina ogrevanja sta priljubljena predvsem zato, ker sta enostavna za uporabo in zanesljiva, pa vendar, kako se primerjata med seboj? Če razmišljate o vlaganju v novo rešitev za ogrevanje in se sprašujete, ali sta energetsko učinkovit IR panel ali toplotna črpalka prava izbira, ste na pravi poti. Vprašanje je zgolj, kaj izbrati oz. kako kombinirati.

Prednosti in slabosti IR panelov

Ogrevanje vašega doma z infrardečim panelom (priporočamo infra paneli Planet Infrapanel) je neverjetno enostavno, zato je tako priljubljena izbira za domove po vsej državi. Tovrstni grelniki so stroškovno relativno ugodni, zaradi česar so privlačna izbira za mnoge lastnike. IR panel lahko hitro segreje majhno sobo, kar je še posebej dobrodošlo v zelo hladnih nočeh, ko bi radi sobo ogreli čimprej.

infra-paneli-planet-infrapanel

Vendar pa je lahko iskanje stroškovno učinkovitih IR grelnikov težko in so manj energetsko učinkoviti od toplotne črpalke. IR paneli namreč na splošno ne proizvajajo dovolj toplote, da bi ogreli veliko sobo do prijetne temperature. Svetovna zdravstvena organizacija priporoča minimalno sobno temperaturo 18° C. Vendar pa so lahko primerni za ogrevanje majhnih sob ali prostorov, ki jih uporabljate le občasno, kot so spalnice ali delovne sobe. IR paneli so ponavadi pritrjeni na steni, vendar ne predstavljajo večjega varnostnega tveganja za otroke ali hišne ljubljenčke.. Torej, tudi če iščete nameščeno toplotno črpalko, je lahko infrardeči panel dober dodatek za vse dodatne majhne sobe. Uporabljajo se lahko tudi kot varnejše in cenejše zamenjave za LPG grelnike ali kamine, čeprav je treba paziti, da se zagotovi varnost okoli grelnikov.

Tisti, ki iščejo učinkovit IR panel se morajo zavedati, da so vsi IR paneli bolj ali manj enako energetsko učinkoviti. Bolj kot IR paneli pa so učinkovite toplotne črpalke. Če torej iščete energetsko najbolj učinkovito rešitev za ogrevanje, je morda najbolje, če investirate v toplotno črpalko ali pa preprosto izberete vrsto IR grelnika, ki vam ustreza a se morate hkrati zavedati potencialno višjih tekočih stroškov.

Prednosti in slabosti toplotnih črpalk

V zadnjih nekaj desetletjih se se več lastnikov domov po celem cvetu odloča za namestitev toplotne črpalke. Zaradi tihega delovanja in stroškovno ugodnega vzdrževanja so toplotne črpalke pogosto nameščene v apartmajih, stanovanjih in hiša. Nameščajo se lahko ne glede na to, ali je stanovanje nova gradnja ali ne. Veliko toplotnih črpalk je primernih za uporabo pri nizkih temperaturah, npr. -15 °C, zaradi česar so odlična izbira za vsa območja z nizkimi temperaturami.

Toplotna črpalka je najučinkovitejši način za ogrevanje vašega doma pri uporabi električne energije, čeprav se njihova učinkovitost razlikuje glede na izdelavo in model. Učinkovitost toplotne črpalke bo odvisna tudi od tega, ali je bila ustrezne velikosti in namestitve za območje, v katerem se nahaja. Če je enota premajhna, bo potrebovala več električne energije za delovanja, hkrati pa ne bo mogla zagotoviti dovolj toplote. Res je pomembno, da se odločite za kvalificiranega monterja, ki bo opravil delo namesto vas. Če se boste teh zadev lotevali sami, vas bo dolgoročno lahko stalo precej več.

aterm-toplotna-crpalka

Prednosti

Ena od največjih prednosti toplotne črpalke je udobje in enostavno uporabe, kot tudi, kako lahko dopolnjujejo vaš dom. Namesto da bi enota zavzemala dragocen prostor v vašem stanovanju, jo namestitev ločen prostor, lahko tudi na steno. Ko boste z njo želeli upravljati jo preprosto priklopite ali izklopite z daljinskim upravljalnikom sistema ali aplikacijo pametnega telefona, če ste se odločili za možnost WiFi.

Vaš daljinski upravljalnik omogoča tudi enostavno spreminjanje temperature in ostale nastavitve toplotne črpalke. Nastavitev časovnika vam omogoča, da izberete, kdaj želite, da se naprava vklopi. Kot nalašč za zagotavljanje toplega doma, preden se zbudite ali ko pridete domov z dela in šole. Tihi način pa pomeni, da bo toplotna črpalka delovala še bolj tiho kot običajno.

Toplotne črpalke so tudi neverjetno varna rešitev za vaš dom in ne bo vam treba skrbeti, tudi če se jih vaši otroci pomotoma dotaknejo. Če so vaš sistem pravilno namestili usposobljeni strokovnjaki, potem za varno in učinkovito delovanje zahteva zelo malo vzdrževanja. Toplotne črpalke imajo po navadi zelo dolgo garancijo, tako da ne tvegate ničesar.

Toplotne črpalke sicer zahtevajo višji finančni vložek kot IR paneli. Vendar pa naložba v najbolj energetsko učinkovitejšo rešitev pomeni, da boste dolgoročno verjetno prihranili pri računih za elektriko (če je seveda pravilno nameščena toplotna črpalka ustrezne velikosti).

VIR 1

Katero ogrevanje torej izbrati?

Pri odločanju za ustrezno metodo ogrevanja je upoštevanje namestitvenih in tekočih stroškov dobra ideja. Toplotna črpalka je tako lahko visoka začetna investicija, a če želite vlagati v dolgoročno rešitev, ki jo boste uporabljali v vašem domu za prihodnja leta, da je vredno razmisliti o dolgoročnih stroških vašega ogrevalnega sistema.

Medtem ko imajo IR paneli na splošno zelo nizke začetne stroške, so relativno energetsko neučinkoviti v smislu stroškov za tekoče ogrevanje doma. Pravzaprav je ogrevanje z IR paneli pogosto dražja kot večina drugih ogrevalnih možnosti. Prav tako ne ponujajo toliko toplotne moči kot druge vrste ogrevanja, tako da boste morda plačali več za manj.

Toplotne črpalke sicer sprva stanejo več, vendar imajo najnižje tekoče stroške in, kadar so ustrezne velikosti, najučinkovitejši sistemi ogrevanja. Podobno kot paneli proizvajajo takojšnjo toploto, vendar so zelo enostavne za nadzor v smislu časa in temperature.

ogrevanje

Kako učinkovito uporabljati toplotno črpalko

Vaša toplotna črpalka bo seveda tako učinkovita, kot ji dovolite, da je. Obstajajo nekatere stvari, ki jih lahko naredite, da zagotovite, da ne boste presenečeni, ko dobite račun za elektriko. Najpomembneje je, da je vaša enota pravilno velika za prostor, v katerem je nameščena. Po navadi vam bodo to svetovali certificirani strokovnjaki in monterji. Namestitev enote, ki je premajhna za vaš prostor, bo pomenila, da bo potreben daljši čas, da se ustrezno segreje.

Pametna uporaba toplotne črpalke pomeni, da je učinkovitejša. Ne nastavite enote na najvišjo temperaturo, namesto tega jo nastavite okoli 18-20 °C. S tem ustvarite prijetno okolje na zmerni toploti. Izogibanje samodejnem načinu sistema je tudi dobra izbira, saj bo ta nastavitev ohranila nastavljeno temperaturo. Preklapljanje med ogrevanjem in hlajenjem namreč potencialno zapravlja energijo.

Nazadnje, uporabite nastavitve merilnika toplotne črpalke, da bo črpalka non stop prižgana. Poskusite nastavite toplotno črpalko, da se vklopi 30 minut preden se zbudite ali pridete domov z dela. Tako bo vaš prostor prijetno topel točno takrat, ko se boste v njem nahajali.

VIR (1) HRV

 

Categories: Objave drugih

Dušanka Spolenak

Energijska terapevtka in svetovalka, izvajalka energijskih terapij na daljavo in individualnih energijskih terapij v živo ter predavateljica na energijskih delavnicah.