Kako si pomagati pri vnetju mehurjaVnetje mehurja ali cistitis je neprijetna infekcija, ki močno zniža kvaliteto dobrega počutja posameznika. Kako si pomagati pri vnetju mehurja in ohranjati svoja sečila zdrava, je področje, ki zanima mnogo žensk, ki se na redni ravni srečujejo s tem obolenjem.

.

Vzroki za nastanek vnetja mehurja

.

Vzroki za nastanek vnetja mehurja so raznovrstni, med najpogostejše pa prištevamo:

.

  • padec učinkovitosti delovanja imunskega sistema,
  • zapleti pri sladkorni bolezni,
  • zapleti pri drugih avtoimunih boleznih,
  • pomanjkanje hormona estrogena,
  • temperaturna nihanja in
  • prenos bakterije Escherichia coli iz predela črevesja.

.

Kako si pomagati pri vnetju mehurja – kaj lahko naredite sami

.

Kadar se vnetje mehurja že pojavi, lahko sami naredite veliko.

.

napitki ob vnetju mehurjaPrvi ukrep je povečanje vnosa tekočine. Obseg vnosa tekočine, je ob pojavu vnetja potrebno zvišati vsaj na 2 litra, oziroma ga prilagoditi svoji starosti, višini in teži.

.

Poleg vnosa vode, se kot močno koristni izkažejo pripravki različnih zdravilnih čajev in pripravki z vsebnostjo vitamina C.

.

Na ravni zdravilnih čajev, je veliko zdravilnih rastnih, ki omogočajo, da se celotna sečila globinsko prečistijo in regenerirajo. V tem okviru se najpogosteje priporoča čaj iz brezovih listov, peteršilja, koruznih laskov, zlate rozge, šipka in lana. Za liste breze je značilno, da celotna sečila dobro sperejo in zmanjšajo obseg vnetja.

.

Poleg čajev so priporočljivi tudi napitki z limono, ingverjem, kumaricami, ječmenom in brusnicami.

.

Obstaja vrsta raziskav, da brusnični pripravki vseh vrst, omogočajo učinkovito pomoč ob vnetju mehurja. Z njimi si torej lahko pomagamo tako pri preventivi, kot takrat, ko je vnetje že v pojavu. Brusnice vsebujejo velike količine vitamina C, njihov pozitiven učinek pa podkrepi tudi vsebnost natrija, kalija, vitamina B2 in antioksidantov. Poleg vseh drugih koristnih učinkovin, imajo brusnice močan antibakterijski učinek.

.

Ob pojavu vnetja je poleg uživanja čajev, smiselno upoštevati tudi potrebo po:

.

  • omejitvi uživanja kislih pijač in jedi,
  • skrb za ohranjanje toplih nog in stopal in
  • izogibanje kavi ter pravemu čaju.

.

Omenjeni ukrepi so potrebni za zaščito občutljive sluznice sečil.

 

Categories: Aktualno

Dušanka Spolenak

Energijska terapevtka in svetovalka, izvajalka energijskih terapij na daljavo in individualnih energijskih terapij v živo ter predavateljica na energijskih delavnicah.