Kako si pomagati pri nizkem krvnem tlaku Nizek krvni tlak ali hipotenzija označuje moč sile, s katero kri pritiska na stene krvnih žil. Kadar se vrednost sile zniža pod normalno raven, govorimo o pojavu nizkega krvnega tlaka. Za krvni tlak je značilno, da se stalno spreminja, veliko je znano o povišanem krvnem tlaku, medtem ko nizek krvni tlak ostaja manj raziskan. Kako si pomagati pri nizkem krvnem tlaku, je vprašanje, ki si ga običajno postavimo, ko je vpliv simptomov že precej izražen in fizičnemu telesu občutno primanjkuje moči ter vitalnosti.

.

Vzroki za pojav nizkega krvnega tlaka

.

Velikokrat so vzroki za pojav nizkega krvnega tlaka namreč neznani, v splošnem pa med mogoče vzroke štejemo:

.

  • veliko izgubo krvi,
  • pomanjkanje soli,
  • večjo izgubo tekočine,
  • nosečnost,
  • slabokrvnost,
  • pomanjkanje določenih vitaminov in mineralov ali
  • uživanje določenih kemičnih zdravil.

.

Kako si pomagati pri nizkem krvnem tlaku – preprosti nasveti za izboljšanje počutja

.

Kadar se težave z nizkim krvnim tlakom pojavijo, je smiselno dati večji poudarek na zadosten in kvaliteten nočni počitek. Prebujanje naj poteka počasi, smiselno je uvesti redno pretegovanje že v postelji, da se spodbudi takojšnje delovanje krvnega obtoka.

.

V redno rutino je smiselno uvesti tudi knajpanje, oziroma izmenično tuširanje s toplo in hladno vodo.

.

Korenje proti nizkemu krvnemu tlakuPriporočljiva je telovadba, saj daljše mirovanje telesa povzroči zadrževanje krvi v okončinah, ki še poveča težave in negativne vplive nizkega krvnega tlaka. Telovadba naj bo bolj aktivna in kondicijska.

.

Velikokrat se zgodi, da posamezniki, ki se srečujejo s težavami z nizkim krvnim tlakom uživajo premalo tekočine, kar še dodatni oslabi delovanje fizičnega telesa. Smiselno je uživati vodo ali nesladkane čaje, med katerimi so najbolj priporočljivi koprivin, rožmarinov in glogov čaj.

.

V okviru prehranskih navad, pri pojavu nizkega krvnega tlaka običajno koristi, da v prehrano uvedete več pese in korenčka, ki delujeta krepčilno ter krepita delovanje krvnega obtoka. Poleg pesinega in korenčkovega soka, naj bi podobno poživljajoče deloval tudi robidov sok.

.

Smiselno je pogostejše prehranjevanje, v manjši količini. Koristno je, da v prehrano vključite več polnozrnatih žitaric, sadja, zelenjave, pustega mesa in rib.

Categories: Aktualno

Dušanka Spolenak

Energijska terapevtka in svetovalka, izvajalka energijskih terapij na daljavo in individualnih energijskih terapij v živo ter predavateljica na energijskih delavnicah.