Bolečine v vratu omejijo gibanje, prožnost in gibljivost vratnega ter zatilnega dela hrbtenice. Kako premagati bolečine v vratu, je vprašanje, ki se poraja vedno, ko trd in boleč vrat omejita kvaliteto gibanja in delovanja. Nivo bolečin varira od blagih do zelo hudih bolečin, vzroki njihovega nastanka pa so različni.

.

kako premagati bolečine v vratuMed glavne vzroke pojava bolečin v vratu prištevamo:

  • težave z vratnimi mišicami,
  • poškodbe,
  • artritis ter
  • blokade drugje po hrbtenici.

Pogosto pa je sam vzrok težav z vratno hrbtenico, vezan tudi na pretežno sedeč življenjski slog. (1).

.

sedenje za računalnikomV kolikor veliko sedite za računalnikom, lahko to povzroči slabo telesno držo in stalno mišično napetost.

Kadar raziskujete možnosti, kako premagati bolečine v vratu, je zato smiselno narediti pregled tega, koliko so vaše vratne mišice tekom dneva obremenjene.

.

.

Kako premagati bolečine v vratu in možne oblike pomoči

.

vratni predel

Vratni predel je križišče najbolj pomembnih krvnih žil, od koder kisik in kri potujeta do možganov.

Pri iskanju rešitev, kako premagati težave z vratno hrbtenico je priporočljivo, da se zavedate, da se je reševanja težav smiselno lotiti na ravni povečanja skrbi za celotno hrbtenico.

Mirovanje in počivanje se običajno ne izkažeta za koristna, saj preko njih vrat postane še bolj trd in manj prekrvavljen.

.

.

telesne vajeTelesne vaje, ki jih lahko izvajate za krepitev prožnosti in gibljivosti vratne hrbtenice, lahko doprinesejo k zmanjšanju bolečin.

Sočasno vaje delujejo, kot preventiva za ponovni pojav bolečin. V okviru vaj lahko izvajate nagib glave naprej in nazaj.

Pri tem pomaknite glavo nazaj toliko, da vidite strop in v tem položaju počakajte kakšen trenutek in nato glavo vrnite v prvotni položaj.

Med druge ukrepe v smeri iskanja rešitev, kako premagati bolečine v vratu, prištevamo tudi spanje na hrbtu. Kot koristni se izkažejo tudi topli in hladni obkladki ter premik računalniškega zaslona v višino oči. (2)..

Možna oblika pomoči so tudi energijske terapije.

Z energijsko tehniko ScalarPrana Nevroterapija okrepimo energijski pretok vdolž celotne hrbtenice, povečamo prekrvavitev in možnost nadvlade bolečin.

Splošni dvig življenjske energije, okrepi vitalnost telesa in možnost, da hrbtenica postane trd ter stabilen stkaoo eber telesa.

Categories: Aktualno

Dušanka Spolenak

Energijska terapevtka in svetovalka, izvajalka energijskih terapij na daljavo in individualnih energijskih terapij v živo ter predavateljica na energijskih delavnicah.