Ko je obstoječi varilni aparat potrebno zmanejati ali podjetje razširi svoje poslovanje, je čas, da poiščete novega najboljšega varilskega prijatelja. Na trgu je široka paleta varilnih aparatov in v mnogih primerih je primerjava različnih znamk in nenazadnje nakup varilnega aparata izziv. Na kaj morate biti pozorni pri nakupu varilnega aparata?

Dobri varilni aparati morajo delovati dolgo in so pogosto tudi pomembna naložba. Pametno je porabiti nekaj časa za primerjavo lastnosti stroja z vašimi potrebami in zahtevami. V najboljšem primeru bo produktivnost vašega podjetja – in zadovoljstvo pri delu vaših varilcev – dosegla nove dimenzije s pravo opremo.

dobri varilni aparati

Tukaj je nekaj bistvenih točk, ki jih morate upoštevati pri odločitvi o nakupu.

Kaj boste varili?

Najprej morate odgovoriti na vprašanje, za katere aplikacije bo varilni aparat uporabljen in zakaj se kupi nov stroj. Izbira postopka varjenja (MMA, TIG, MIG/MAG) nas že vodi dober korak naprej in pogosto zoži možnosti modelov. Nakup nove varilne opreme je tudi pravi čas, da preverite, ali je mogoče obstoječe varilne postopke zamenjati ali dodatno izboljšati z uvedbo posebnih postopkov.

Osnovni materiali igrajo ključno vlogo pri obravnavi specifikacij varilnega stroja. Pri MIG/MAG varjenju je dobro upoštevati debelino plošče in dolžino zvarov. Debelejše kot so plošče in daljši zvari, večja sta tudi zahtevana moč in delovni cikel vira energije. Pri MIG varjenju, če je glavni osnovni material aluminij, je edina prava možnost pulzni varilni stroj. TIG varjenje pa vedno zahteva AC/DC varilni stroj. Ta merila pa vplivajo na ceno novega stroja in na razpoložljive modele.

Prav tako je vredno razmisliti, ali bi aparat, specializiran za določen varilni postopek, najbolj ustrezal vašim potrebam? Ali pa bi lahko en večprocesni varilni stroj (npr. varilni aparat in plazma rezalnik) naredil isto? To je predvsem odvisno od vloge varjenja in njegove kritičnosti v operacijah.

plazemski-rezalnik

Kakšna je vloga varjenja?

Vloga varjenja v podjetju in različne aplikacije opredeljujejo značilnosti novega varilnega aparata. Kadar je varjenje sekundarno pomožno delo, lahko tudi cenovno ugoden varilni stroj zadosti potrebam. Vendar je poceni le redko sinonim za dobro – boljši kot je varilni stroj, boljše so njegove lastnosti loka. Visokokakovosten lok brez škropljenja zagotavlja, da ni treba izgubljati časa za naknadno obdelavo. Funkcionalnost in zanesljivost varilnega aparata sta seveda vedno pomembni lastnosti – takrat ne bosta porabljena časa in denarja za dodatno vzdrževanje in naročanje rezervnih delov.

Ali varjenje poteka samo v tovarni ali na primer v majhnem, zaprtem prostoru? Velikost, mobilnost in lokacija stroja igrajo pomembno vlogo, ko so potrebe po varjenju izjemne. Različni dodatki (dolgi povezovalni kabli itd.) varilcu olajšajo vsakodnevno delo. Pri nekaterih opravilih je razpoložljivost določene dodatne opreme dovolj kritična, da vpliva na odločitev o nakupu. Dobro je, da še pred odločitvijo o nakupu skupaj s prodajalcem pregledate razpoložljivo dodatno opremo in jo kupite hkrati s samim varilnim aparatom.

Ali je varilni aparat v osebni ali skupni uporabi?

Varilni aparat je proizvodno orodje za podjetje, hkrati pa tudi partner za varilca. Mnenje končnega uporabnika je pogosto odločilni dejavnik pri odločitvi o nakupu, ki nagne tehtnico v določeno smer.

Ko varilni aparat služi samo enemu uporabniku, pride v poštev zvestoba blagovni znamki zadovoljnega uporabnika.

Ko je uporabnikov več, so enostavna uporaba, jezikovne možnosti in uporabniški vmesnik, ki se hitro prilagaja, zelo pomembni.

Zlasti v industrijskem okolju se varilni aparati kupujejo na podlagi demonstracij in eksperimentiranja. Ko se varilci po predstavitvi lahko svobodno seznanijo z lastnostmi stroja in jim je všeč, kar vidijo, je izbiro lažje utemeljiti. Prepričajte se, da vas prodajalec vodi skozi funkcije naprave in da preskusno obdobje zadostuje za vaše poslovne potrebe. Poslušajte tudi ostale – podjetja v isti panogi morda že imajo izkušnje z varilnim aparatom, ki vas zanima.

nakup varilnega aparata

Nakup varilnega aparata je odvisen od številnih dejavnikov (VIR 1)

Ali so vzdrževanje in nadomestni deli lahko dostopni?

Ne glede na to, kako briljanten je vaš varilni stroj, bo prišel trenutek, ko bo zahteval vzdrževanje ali potrošne dele. Še pred nakupom stroja se pozanimajte, kje je najbližja servisna točka in kakšen je njihov odzivni čas. Prav tako poskrbite, da so na voljo potrošni material in rezervni deli. Ko je potrošni material visoke kakovosti, je njihov življenjski cikel daljši, kar dolgoročno zagotavlja znatne prihranke pri stroških. Originalni potrošni material proizvajalca je najbolj stroškovno učinkovita in najvarnejša izbira. Pri SQS npr. zagotavljajo vse našteto.

Posel se dogaja med ljudmi. Predan prodajalec, ki išče rešitve za vaše ključne težave z varjenjem, vzbuja več zaupanja kot brezobrazna spletna trgovina. Profesionalni trgovec na drobno ali proizvajalec bo brez odlašanja odgovoril na vaša vprašanja, tudi po sklenitvi posla. Ko so obljube izpolnjene in izdelek izpolnjuje pričakovanja, je povsem naravno, da se obrnete na istega prodajalca s svojimi prihodnjimi potrebami po varjenju.

SQS elektrode za varjenje

Glede na trg in potrebe je morda dobro, da se vnaprej prepričate, da je dokumentacija za vaš novi varilni aparat v redu ter da izpolnjuje standarde in zahteve industrije. Ponovno je dobra in varna izbira dobro znan proizvajalec z dolgoletno prisotnostjo na trgu.

Preden se odločite za nakup, ne pozabite preveriti garancijske politike izdelka.

Je cena pomembna?

Cena varilnega aparata, tako kot pri vsakem drugem izdelku, se ne meri le v denarju. Na koncu cena izdelka pomeni zanesljivost, kakovost, življenjski cikel in življenjsko dobo ter razpoložljive nadomestne dele in uporabnost. Denar ni potreben le za nakup varilnega aparata, ampak tudi za nakup zanesljivega proizvodnega orodja.

Pogosto obstaja cena, ki je ne morete ali ne želite preseči, vendar je vredno zapomniti, da poceni le redko pomeni dobro kakovost. Kakovosten in dolgotrajen varilni stroj se bo v svojem življenjskem ciklu povrnil.

VIR (1) Moglix

Categories: AktualnoObjave drugih

Dušanka Spolenak

Energijska terapevtka in svetovalka, izvajalka energijskih terapij na daljavo in individualnih energijskih terapij v živo ter predavateljica na energijskih delavnicah.