Današnja blog objava je namenjena tistim, katere zanima substrat za gojenje grinšot. Za gojenje rastlin, potrebujemo nek medij za gojenje, naj bo to zemlja ali kokosova vlakna. Rastline poganjajo korenine in te korenine potrebujejo oporo za rast. Poleg tega pa korenine tudi srkajo hranila iz medija za gojenje in prav zato je ta medij tako pomemben. V nadaljevanju objave, vam bomo razložili kaj so substrati za gojenje rastlin.

substrat za gojenje

Kaj je substrat za gojenje rastlin

Substrat za gojenje rastlin je mešanica zemlje, kokosovih vlaken ali hidroponski substrat. Je medij v katerem gojimo naše rastline, glede na tehniko gojenja. Tehnika gojenja je lahko hidroponično gojenje ali gojenje v zemlji / substratu. Razlikujejo pa se tudi načini zalivanja in gnojenja glede na tip substrata.

Substrat za gojenje rastlin, delimo na:

  • Organski substrati – narejeni so izključno iz naravnih sestavin in so organsko certificirani
  • Delno organski substrati – ti so narejeni iz naravnih sestavin, katerim so dodane še mineralne soli
  • Kokosov substrati – izdelani so iz kokosovih vlaken
  • Hidroponski substrati – narejeni so iz umetnih snovi kot je kamena volna, lahko pa se uporabi tudi kokosov substrat za hidroponično gojenje rastlinHidroponski substrat za gojenje

Zakaj se uporabljajo substrati za gojenje

Običajno se substrat za gojenje uporablja za indoor gojenje ali mešanje z zemljo za outdoor gojenje. Ko gojimo rastline indoor, potrebujemo zemljo za gojenje. Navadna zemlja ni najbolj primerna za indoor gojenje, saj ne poznamo njene sestave. Prav zato uporabljamo substrat za gojenje, kateri ima primeren pH in je primerno pognojen.

pH je za gojenje rastlin zelo pomemben saj če ni primeren, se rastlina ne bo mogla hraniti.

Za uporabo lahko izbiramo med manj pognojenimi substrati ter bolj pognojenimi substrati. Manj pognojene uporabljamo takrat, ko želimo imeti večji nadzor nad gnojenjem, brez da bi se odlagale mineralne soli. Bolj pognojen substrat za gojenje pa uporabljamo takrat, ko želimo manj gnojiti, tako da rastlina črpa hranila bolj iz substrata.

Categories: Objave drugih

Dušanka Spolenak

Dušanka Spolenak

Energijska terapevtka in svetovalka, izvajalka energijskih terapij na daljavo in individualnih energijskih terapij v živo ter predavateljica na energijskih delavnicah.