Huawei Q22 je prvi IPTV Set Top Box s funkcijo Dolby Vision

Podjetji Huawei in Dolby Laboratories sta pred časom objavili, da bosta na tržišču ponudili prvi IPTV Set Top Box (Internet Protocol Television napravo), ki podpira tehnologijo Dolby Vision HDR*. Nova naprava se imenuje Huawei Q22.

IPTV Set Top Box Huawei Q22, uporabnikom prinaša napredne oblike HDR, znane tudi, kot Dolby Vision. Njegova najpomembnejša prednost so dodani dinamične meta podatki (vgrajeni v video signal) osnovne HDR slike: To zagotavlja, da je bolj natančno prikazane vsebine.

prvi IPTV Set Top Box

Huawei Q22 – prvi IPTV Set Top Box s funkcijo Dolby Vision

Dolby Vision prinaša večjo večjo kakovost tonov na svetlejših barvnih področjih, uravnoteženje barvnih odtenkov in naravnejše barve, ter zagotavlja boljši nadzor nad kontrastnimi območji.

Dolby Vision podpira tudi pretakanje videoposnetkov iz platform Netflix* in Amazon Prime*

Kar se tiče ostalih podrobnosti o zmogljivosti in tega, če bo Huawei Q22, prvi IPTV Set Top Box s funkcijo Dolby Vision, podpiral tudi 4K ali Dolby Atmos, teh podatkov zaenkrat še ni na voljo. Je pa naprava opremljena s krmilnikom Ethernet, dvema USB priključkoma, HDMI vmesnikom in režo za microSD kartice. Paket vsebuje tudi daljinec z Bluetooth povezljivostjo.

Tudi, če ste se ogreli za IPTV Set Top Box Huawei Q22, vam zaenkrat še ne moremo ničesar povedati o njegovi ceni in razpoložljivosti. Te informacije namreč še niso bile razkrite.

Preberite še: Osnove o Nevron IPTV

Kaj sploh je IPTV – za tiste, ki o tem še niste seznanjeni

Storitev IPTV zagotavlja televizijske programe v živo in video na zahtevo. Vse to, za razliko od tradicionalne kabelske televizije, poteka preko protokola TCP/IP. IPTV primarno uporablja IP multicasting protokol, za aplikacije na zahtevo pa “Real Time Streaming”.

Kako deluje IPTV?

Pri tradicionalni dobavi televizijskega signala, se vsi programi oddajajo istočasno. Gledalec nato sam izbere program, s spreminjanjem kanala. Na drugi strani pa storitev IPTV, pošilja samo en signal, vsebina pa ostane v omrežju ponudnikov storitev, v vaš IPTV Set Top Box, pa se pošlje samo program, ki ga izberete. Ko spremenimo kanal, se ta, od ponudnika storitev, prenese neposredno. Enako, kot kabelska televizija, tudi IPTV potrebuje dodaten sprejemnik ali drugo odjemalno napravo.

PTV tekmuje še z enim modelom dostave televizije preko interneta, imenovanim Internet TV. Slednji se nanaša na televizijske vsebine, ki pa se distribuirajo preko različnih spletnih strani.


Dušanka Spolenak

Dušanka Spolenak

Energijska terapevtka in svetovalka, izvajalka energijskih terapij na daljavo in individualnih energijskih terapij v živo ter predavateljica na energijskih delavnicah.