Na visoki ravni je splošni koncept CNC dela dokaj preprost. Rezalno orodje se premika po prednastavljeni poti, sporočeni prek računalnika, da ustvari del, izdelek ali prototip. Ta računalniška metodologija (ena najbolj pogosta je npr. MACH4 in je idealna za 4. os oz. CNC 4th axis) ponuja lastnikom delavnic in industrijskih obratov številne prednosti, od srednje do velike proizvodnje, pa vse do doseganja izjemne natančnosti pri zelo podrobnih projektih.

CNC 4th axis

4. os omogoča krasne detajle

Čeprav se zdi splošni koncept preprost, so načini, na katere je to delo mogoče izvesti, včasih nekoliko bolj zapleteni.

Med najbolj razširjenimi različicami, ki so značilne za CNC delo, je število osi, vzdolž katerih usmerjevalnik deluje, da odreže del stran od obdelovanca. Obstajajo tri glavne možnosti, ko gre za število osi, ki jih uporablja CNC usmerjevalnik – 3, 4 ali 5.

V današnjem prispevku si podrobneje ogledamo vsako od teh možnosti in preverimo, zakaj po našem mnenju 4-osni CNC usmerjevalnik najboljša izbira.

3-osni CNC usmerjevalnik

Najosnovnejša oblika CNC usmerjevalnika ima tri osi in se lahko premika in reže vzdolž vsake od njih hkrati.

  • Os X se premika od leve proti desni
  • Os Y se premika od spredaj nazaj
  • Os Z se premika gor in dol

3-osni CNC usmerjevalnik je zelo pogost in se običajno uporablja za rezanje nekompliciranih, torej ravnih in dvodimenzionalnih delih.

4-osni CNC usmerjevalnik

4-osni usmerjevalnik ima vse iste osi kot 3-osni usmerjevalnik plus dodatno os A. Ta se med postopkom rezanja vrti vreteno okoli osi X do 180 stopinj.

Ta vrtilna os omogoča, da se rezi izvajajo na več straneh obdelovanca brez ponastavitve, medtem ko lahko 3-osni usmerjevalnik izvaja reze samo na eni strani istega kosa hkrati. 4-osni CNC usmerjevalniki so najprimernejša metoda za napredne, zapletene reze in rezbarije, kot so tiste, ki jih pogosto vidimo pri pohištvu, glasbenih inštrumentih, omarah in podobnih aplikacijah.

4-osno rezkanje je torej uporabno, ko je treba narediti luknje in reze na strani obdelovanca ali okoli valja. Zagotavljajo lahko hitro in učinkovito delo, ki temelji na računalniškem digitalnem vhodu za doseganje točnih rezultatov. Lahko se uporablja v več panogah, vključno z industrijo, tehnološkimi raziskavami, poučevanjem, izdelavo prototipov za hobi, grafičnim oblikovanjem, ustvarjanjem umetnosti, ustvarjanjem medicinske opreme itd.

Dodatna četrta os lahko samodejno obrača obdelovanec, tako da lahko stroj odstrani material z obeh strani. Štiriosna obdelava je vsestranska in se lahko uporablja za:

  • Občasno rezanje
  • Neprekinjeno rezanje
  • Izrezljano površino

Številni posnetki, kot je spodnji, kažejo, kaj vse je možno s četrto osjo.

5-osni CNC usmerjevalnik

5-osni usmerjevalnik ima tako kot 3-osni tri glavne osi (X, Y in Z), vendar ima tudi dve dodatni rotacijski osi. Os A, ki se vrti okoli osi X, in os B, ki se vrti okoli osi Y. Ta funkcija dvojnega vrtenja omogoča rezanje vzdolž petih robov materiala hkrati.

Kot taki se 5-osni CNC usmerjevalniki pogosto uporabljajo za rezanje velikih, tridimenzionalnih delov v avtomobilski, vesoljski in vodni industriji – če naštejemo le nekatere glavne.

Medtem ko peta os zagotavlja nekaj dodatne vsestranskosti in učinkovitosti, lahko daljša os X in povečana višina portala teh strojev pogosto povzročita zmanjšano stabilnost in natančnost v primerjavi s 4-osnimi usmerjevalniki.

VIR (1) Youtube

Categories: Objave drugih

Dušanka Spolenak

Energijska terapevtka in svetovalka, izvajalka energijskih terapij na daljavo in individualnih energijskih terapij v živo ter predavateljica na energijskih delavnicah.