V proizvodnji izdelkov, povezanih s CNC obdelavo, je treba vedeti veliko o CNC obdelovalnih oseh. To je zaradi njihove pomembnosti in dejstva, da večina sodobnih CNC strojev običajno deluje s 4-osno (4th axis cnc) in 5-osno CNC obdelavo.

4th axis cnc

 

V tem članku boste spoznali 4-osno in 5-osno CNC obdelavo. To bo vključevalo predstavitev njihovih osnovnih načel, kot tudi njihovih razlik.

Kaj je 3-osna CNC obdelava?

Da bi razumeli 4-osno in 5-osno CNC obdelovalno-delovni mehanizem, morate poznati 3-osno obdelavo, ki je danes še vedno najbolj razširjena oblika CNC obdelave. Tipičen 3-osni CNC obdelovalni proces vključuje tri mehanizme pri ustvarjanju delov. Eno je gibanje vretena navzgor in navzdol, drugo pa premikanje iz strani v stran ter naprej in nazaj.

Omejitve 3-osne CNC obdelave

3-osna CNC obdelava deluje vzdolž treh osi (XYZ). Čeprav je to primeren način dela, ima nekaj resnih omejitev.

Ena je, da ostane kot rezalnega orodja enakomeren, zaradi česar je težje odrezati dele materiala na težko dostopnih delih obdelovanca. Prav tako bo morda treba izvesti več nastavitev za del, ki drastično zmanjša produktivnost. Te omejitve so razlog, da je bolj priljubljena uporaba 4-osne in 5-osne CNC obdelave.

Kaj je 4-osna CNC obdelava?

Na podlagi zgoraj pojasnjenih omejitev 3-osne obdelave je 4-osna in 5-osna CNC obdelava postala bolj priljubljena. 4-osni CNC proces obdelave zajema enak mehanizem delovanja. Vendar pa je vključena dodatna os.

Pri 4-osnem CNC stroju se vreteno premika po treh oseh: navzgor in navzdol, od strani do strani ter naprej in nazaj, medtem ko obdelovanec ostane na mizi stroja. 4-osna CNC obdelava se nadalje vrti vzdolž osi X, znane tudi kot A-os. Ta dodatna os omogoča, da 4-osna CNC obdelava deluje v situacijah, ki vključujejo vrtanje ali izrezovanje lukenj. Na splošno je 4-osna CNC obdelava boljša kot 3-osna CNC obdelava, saj pospeši in izboljša natančnost proizvodnega procesa.

Kaj je 5-osna CNC obdelava?

5-osna CNC obdelava je prav tako zelo podoben 3-osnemu CNC obdelovalnemu procesu. Vendar pa ima nekaj zelo pomembnih funkcij, ki jih zagotavljajo ti dve dodatni osi in veliko večjo prilagodljivost rezanja.

Pri 5-osni CNC obdelavi se vreteno in rezalno orodje premikata vzdolž treh osi. Vendar pa obstajajo še druge rotacije okoli osi X (imenovane os A), os Y (imenovana os B) in os Z (imenovana os C). 5-osni stroji lahko uporabljajo kateri koli dve od teh rotacijskih osi, odvisno od njihove konfiguracije. 5-osna CNC obdelava se na podlagi te funkcije uporablja v različnih zmogljivostih. Lahko izvaja rezkanje, struženje itd. Zato potrebujete samo en stroj za delo na več delih.

3, 4, 5-osna cnc obdelava razlike

3-, 4- in 5-osna CNC obdelava – shematski prikaz razlik (VIR 1)

3+2-osna CNC obdelava

3+2-osni obdelovalni proces je podvrsta 5-osnega obdelovalnega procesa, ki je po svojem imenu nekakšna sredina med 3-osno in 5-osno obdelavo. Kljub temu je to hitra in zelo učinkovita oblika 5-osne obdelave. Pri 3+2-osni obdelavi se kot rezalnega orodja ne spremeni, ko se vreteno ali miza vrti okoli dveh dodatnih osi. Posledično rezalno orodje ni vedno pravokotno na del in ne ustvari vedno popolnih rezov. Vendar pa obstaja oblika 3+2-osne obdelave, imenovana indeksirana 3+2-osna obdelava. V tej obliki je mogoče kot rezalnega orodja ročno nastaviti med rezi.

Hkratna 5-osna CNC obdelava

Pri 5-osni obdelavi, ko lahko rezalno orodje vedno držimo pravokotno na del, imamo kontinuirano ali sočasno 5-osno obdelavo. Ta postopek lahko zagotovi vrhunsko površinsko obdelavo in omogoča dostop do težko dostopnih območij. Je pa počasnejša od 3+2-osne obdelave.

VIR (1) Geekyviews

Categories: AktualnoObjave drugih

Dušanka Spolenak

Energijska terapevtka in svetovalka, izvajalka energijskih terapij na daljavo in individualnih energijskih terapij v živo ter predavateljica na energijskih delavnicah.